Tarta cu mere si caramel sarat
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 8 mere dulci, medii
- 200 g zahar brun
- 50 g unt, nesarat
- 1/2 lingurita sare de mare
- 1 pachet foi de patiserie
- putina faina
Mod de preparare
- Spala, decojeste, injumatateste merele si curata-le la interior.
- Puneti zaharul intr-o oala sau tigaie cu gura larga (cam 20 cm), cu 50 ml apa si topiti-l la foc mic.
- Odata ce zaharul s-a topit, mareste flacara aragazului si lasa-l sa fiarba 5 minute, pana cand veti obtine caramelul dorit. Aveti grija sa nu-l ardeti.
- Indeparteaza oala cu caramel de pe foc si pune untul. Amesteca.
- Presara sarea si amesteca.
- Aseaza merele in caramel cu taietura in sus. Daca ramane mere, le puteti taia felii si aseza intre jumatati.
- Puneti oala inapoi la foc mic, si mai lasa sa fiarba incet 5 minute.
- Opreste focul si lasa caramelul cu mere sa se raceasca complet.
- Incinge cuptorul la 200 de grade.
- Pune foaia de patiserie intr-o tava rotunda pentru cuptor.
- Aseaza merele impreuna cu caramelul in tava.
- Dati la cuptor 30 de minute.
- Cand este gata, se lasa la racit complet, sau cel putin 5 minute inainte de servire.
- Se serveste simpla sau cu inghetata.
- Pofta buna!
Tarta cu mere si caramel sarat, un desert apreciat de intreaga familie. Gata in mai putin de o ora, cu ingrediente simple si ieftine.
Sunt printre cele maiversatile fructe, poti folosi mere razuite pentru briose, mere calite pentru placinta sau mere feliate pentru tarte. Totusi, este bine de stiut ca nu toate merele sunt potrivite pentru bucatarie, unele dintre ele fiind recomandate consumului ca atare.
Sfaturi!
Diferenta dintre un sos de caramel perfect si unul ratat, este de doar cateva secunde. Din momentul in care zaharul isi schimba culoarea si pana cand devine caramel, trebuie sa stam langa el. Daca nuanta caramelului este deja maro si mirosul intens, inseamna ca am ars zaharul prea tare. Recomandarea mea este sa o luati de la capat pentru ca, altfel, rezultatul va fi un sos foarte dulce, dar si foarte amar.
Prin incalzire, zaharul (sucroza) pierde putina apa pe care o contine si se descompune in glucoza si fructoza. Stiu e multa chimie, dar e importanta. Aceste molecule se rup in altele care reactioneaza si dau nastere la noi compusi, cei care dau gustul amar al caramelului si aroma specifica de ars.
Daca vom carameliza corect zaharul, vom avea un sos perfect! Poate fi folosit ca topping pentru inghetate, clatite, fructe, dar si ca umplutura pentru anumite deserturi. De ce sa cumperi un sos de caramel din magazin, cand poti sa faci tu acasa unul, chiar mai delicios, in maxim 10 minute?!
Alte deserturi cu caramel
- French toast- paine prajita cu ou, caramel, nuci
- Desert cu ciocolata, caramel si alune
- Budinca de cozonac cu caramel si nuci
Daca v-a placut reteta de astazi, Tarta cu mere si caramel sarat, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.