Tajine de pui cu masline si lamaie

285

 

Tajine de pui cu masline si lamaie

Timp de gătire1 hour
La marinat3 hours
Timp total4 hours
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Marocana
Cuvânt cheie: carne de pui, condimente orientale, mancare de pui, pui cu lamaie, pui cu masline, reteta ieftina, reteta marocana, reteta orientala, reteta simpla, tajine cu pui
Porţii: 4

Ingrediente

  • 5 catei de usturoi tocati
  • fire de sofran
  • 1/2 lingurita ghimbir macinat
  • 1 lingurita paprika
  • 1/2 lingurita chimion macinat
  • 1/2 lingurita curcuma
  •  sare si piper dupa gust
  • 1 pui, taiat in 10 bucati
  • 2 linguri ulei de masline
  • 3 cepe medii, taiate solzisori
  • 1 baton scortisoara
  • 10 masline calamata, injumatatite
  • 10 masline verzi, injumatatite
  • 1 lamaie mare
  • 250 ml supa de pui sau apa
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • patrunjel tocat

Mod de preparare

  • Amestecă usturoiul, șofranul, ghimbirul, boia de ardei, sare, piper, chimenul și turmericul.
  • Se freacă puiul cu amestec, se acoperă, se lasă la frigider și se marinează 3 până la 4 ore.
  • Incingeti uleiul intr-o oala cu fundul gros.
  • Adăugați puiul și rumeniți-l pe toate părțile. Scoateți la platou.
  • Adăugați ceapa in oala și gătiți la foc mediu-scăzut aproximativ 15 minute, până când se rumenește ușor. Adăugați baston de scorțișoară. (acum este momentul sa transferati totul in tajine-oala traditionala, daca aveti)
  • Pune puiul peste ceapa. Adauga si maslinele.
  • Taie in 4 lamaia, indeparteaza pulpa si taie coaja felii subtiri. Adauga in oala.
  • Pune acum supa de pui sau apa si zeama de lamaie. Amesteca.
  • Acopera oala cu un capac si lasa sa fiarba totul cca 30 de minute, sau pana cand puiul este bine patruns.
  • Opreste focul, presara patrunjel.
  • Sunteti gata de servit! Pofta buna!

Tajine de pui cu masline si lamaie. Carnea fragedă, condimentele și prospețimea pătrunjelului și a lămâii te vor purta în alte lumi pline de savoare. Tajine marocan de pui este un preparat potrivit în orice anotimp, robust, aromat, savuros și sățios. Carnea fragedă de pui și sosul condimentat te poartă pe alte meleaguri. Tajine de pui se servește la masa de prânz alături de cușcuș sau orez.

Pentru cei care nu stiu, cuvantul tajine denumeste atat un fel de mancare, cat si vasul traditional din lut, cu capac in forma de clopot, in care aceasta mancare se prepara, in bucataria nord africana (Maroc, Algeria etc.).

Tajine – vasul minune

Tajine (sau tagine) nu e doar un moft în bucătărie și nici nu e vreun giumbușluc de design ca să ia banii pasionaților de gătit. Vasul acesta cu formă de OZN are o istorie de vreo… 1300 de ani, de pe vremea Șeherezadei și-a aventurilor din povestirile celor „1001 de nopți”. Unii spun c-ar fi inspirat dintr-un vas similar creat și mai devreme, în timpul marelui Imperiu Roman.

Desigur că n-au inventat tajine-ul pentru că erau pasionați de gastronomie 🙂 ci din motive mult mai practice. Nomanzii foloseau acest vas din lut pe post de “cuptor portabil” în care își găteau mâncărurile, în timpul călătoriilor lor adesea fără sfârșit.

Tocmai ideea de cuptor a dus și la forma specifică a vasului. Baza vasului este largă și înaltă. Capacul are o formă conică și acoperă perfect baza, fără să lase vreun fir de abur să evadeze din interior. Pus direct în jar, imită perfect efectele unui cuptor din lut.

În timpul gătirii, ceea ce se întâmplă în interiorul vasului e un adevărat spectacol. Aburul se ridică spre vârful conului unde, prin condens, se tranformă în picături de savoare. Acestea se scurg înapoi în preparat și asigură constant o ploaie de arome care menține ingredientele moi și carnea cât se poate de fragedă. În felul ăsta, vasul tajine își reglează singur umiditatea de care are nevoie preparatul, rezultând într-o gătire cu aburi mai mult ca perfectă.

TRUC PRACTIC:Pentru că preparatul se gătește încet pentru a asigura frăgezimea ingredientelor, poți folosi chiar și bucăți de carne mai tare.

Frumusețea de a mânca împreună

În mod tradițional, preparatul tajine se mănâncă direct din vas de către toți participanții. Asta pentru a simboliza prietenia, apropierea și bucuria de a împărți mâncarea. Așezați în jurul vasului, mesenii mănâncă legumele cu o bucată de pâine și împart apoi carnea în mod egal.

Dincolo de capacitatea extraordinară a acestui vas vasul tajine este și un exemplu minunat de design splendid. Emblematice pentru întreg nordul Africii, vasele tajine au devenit chiar piese decorative pictate de mână, într-o varietate de culori și forme. În general, acestea nu sunt recomandate pentru gătit, așa că acordă atenție vasului pe care îl cumperi.

Daca v-a placut reteta de astazi, Tajine de pui cu masline, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close