Tafelspitz vienez

20

 

Tafelspitz vienez

Preparare20 mins
Timp de gătire3 hrs
Timp total3 hrs 20 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Austriaca
Cuvânt cheie: carne fiarta, mancare cu vita, mancare traditionala vieneza, reteta cu carne de vita, reteta pranz, reteta vieneza, stock de vita, tafelspitz, vita cu legume
Porţii: 6

Ingrediente

  • 1,5 kg carne de vita
  • oase de vita (optional)
  • 1 ceapa
  • alte radacinoase
  • 1/2 praz
  • 1 frunza dafin
  • sare si piper boabe dupa gust
  • patrunjel tocat

Mod de preparare

  • Taie ceapa pe jumatate si prajeste-o pe partea intr-o tigaie fara ulei sau alte grasimi.
  • Intr-o oala incapatoare pune 3 l de apa, legumele, frunza de dafin si boabele de piper. Dati la fiert.
  • Adaugati in apa carnea si oasele de vita si lasati la fiert 2h 30- 3.
  • Mai adauga apa pe parcurs daca este nevoie, indeparteaza spuma de deasupra si dupa 2 ore de fiert condimenteaza cu sare.
  • Cand timpul a trecut, indeparteaza carnea din oala si pastreaz-o la cald in putin lichid din care a fiert.
  • Strecoara supa din oala si felieaza carnea. Presara putin patrunjel pe ambele.
  • Acest preparat se serveste separat, mai intai supa cu paine, cartofi fierti, etc , apoi carnea feliata cu legume fierte.
  • Pofta buna!

Tafelspitz vienez un fel de mâncare despre care se spune că a fost preferata împăratului Franz Josef. Astăzi unul dintre cele mai populare feluri de mâncare austriece. Acest fel de mâncare suculentă de carne fiartă a fost odată rezervat doar clasei conducătoare și a fost mâncarea preferată a împăratului Franz Joseph I. Conform cărții de bucate imperiale din 1912, tafelspitz a fost preparatul standard la curte. „Masa privată a Majestății Sale nu a fost niciodată fără o bucată fină de carne de vită fiartă”.

La fel de descriptiv ca la noi în Banat, denumirea vieneză – Tafelspitz – se referă la un mușchi anume din carcasa de vită. Din punct de vedere anatomic, mușchiul Tafelspitz face parte din gluteobiceps. Acesta este situat acolo unde coada se inserează de oasele bazinului. Forma acestei bucăți de carne este una ascuțită iar cuvântul german spitz înseamnă… ascuțit. Mâncarea Tafelspitz se prepară din acest mușchi dar și din rasolul de vită

Indiferent de tăiere, carnea este întotdeauna fiartă încet cu legume rădăcinoase. Unele bucăți de pui și un os de măduvă pot fi, de asemenea, adăugate la amestec, iar oala este în mod constant degresată, rezultând într-o supa cristalina clara. În mod tradițional, tafelspitzul este mâncat în cursuri separate: mai întâi vine supa care se servește fierbinte, urmata de felii fragede de carne de vită, care sunt de obicei însoțite de cartofi, morcovi și un sos cremos de mere-hrean și chive.

Daca v-a placut reteta de astazi, Tafelspitz vienez, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close