Suppli – crochete romane din orez

132

 

Suppli - crochete romane din orez

Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: batoane cu orez, crochete cu branza, crochete cu mozzarella, crochete cu orez, reteta italieneasca, suppli cu carne, suppli cu mozzarella

Ingrediente

  • 200 g carne tocata (de vita), fara grasimi
  • 200 g mozzarella, taiata cubulete
  • 30 + 50 g unt
  • 100 ml vin
  • 1 ceapa mica, tocata marunt sau razuita
  • 400 g orez
  • 250 ml bulion
  • 100 g parmezan ras sau amestec de branzeturi pentru paste
  • sare si piper dupa gust
  • 4 oua
  • pesmet

Mod de preparare

  • Se topeste untul intr-o tigaie (30 g) si se caleste ceapa, apoi se adauga si carnea tocata si se amesteca 2-3 minute, pana isi schimba culoarea.
  • Se toarna vinul, apoi bulionul,putina sare si piper (daca doriti) si se lasa la fiert pana incepe sa scada lichidul.
  • Adaugam orezul. Punem si 1-2 pahare de apa (sau supa) si lasam la fiert pana cand orezul este aproape fiert. 
  • Adaugam untul (50 g) si branza rasa si amestecam pana se incorporeaza. 
  • Stingem focul si adaugam 1 ou batut, amestecand bine. 
  • Se rastoarna compozitia pe o farfurie intinsa si se lasa pana se raceste complet.
  • Intre timp taiati mozzarella cuburi si lasati-o sa se scurga.
  • Cand s-a racit orezul, se da forma la suppli : se ia in palma o lingura de compozitie, se asaza 2-3 cuburi de mozarella in centru si se acopera cu inca o lingura de compozitie, apoi i se da forma unor crochete sau batoane.
  • Le dam prin ou batut si pesmet si le prajim in ulei (baie de ulei) pana se rumenesc.
  • Spor la treaba!

Suppli – crochete romane din orez. Reteta de Suppli este foarte raspandita mai ales in regiunea Lazio (Roma), dar este cunoscuta in toata Italia, desi reteta variaza de la o regiune la alta.  Va sfatuiesc sa incercati reteta de suppli, desi e mai migaloasa, merita efortul! Denumirea se pare că vine de la italienizarea franțuzescului surprise. Acuma, dacă or fi sau nu de origine transalpină crochetele astea surpriză e mai greu de spus, fiindcă sunt destul de evident înrudite cu sicilienele arancine ori cu napolitanele palline di riso. Dar, în fine, n-are rost să insistăm prea mult în direcția asta.

Diferența este că la suppli crusta este cu ou și pesmet, au formă alungită și umpluturi specifice Romei. Pe când arancini, au crusta formată dintr-un amestec de apă cu făină, sunt rotunzi sau în formă de vulcan și sunt umpluți cu idei siciliene.

Astăzi am ales să vă prezint cea mai simplă rețetă de suppli și mărturisesc cea care mă atrage pe mine cel mai mult.

Suppli fiind un aperitiv, firește că vinul din pahare va fi unul alb și răcoritor, să lupte bine cu prăjeala. Parcă Riesling Italian aș zice eu, dar nu-i obligatoriu, că-s destul de prietenoase crochetele astea.

Un mod excelent de a refolosi risotto ramas cu o zi inainte. Pot fi preparate în avans, urmand sa fie prajite doar cu putin înainte de a chema lumea la masa. Plus ca pesmetul se fixeaza mai bine daca sunt tinute in frigider cateva ore inainte de prajire.

Daca v-a placut reteta de astazi, suppli – crochete romane din orez, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close