Supa Wonton
Ingrediente
Pentru coltunasii wonton
- 20 foi wonton
- 300 g carne tocata de porc
- 1 ou mic
- sare si piper dupa gust
- 1 lingurita amidon de porumb
- 1 lingurita otet de orez
- 2 fire ceapa verde tocata
- praf de chimbir dupa gust
- 1 lingurita ulei de susan
- 2 catei usturoi pisati
- 1 lingura sos de soia
Pentru supa
- 600 ml supa de pui, clara
- putin ghimbir intreg
- 1 fir ceapa verde tocata
- 2 lingurite sos de soia
- 1 lingurita ulei de susan
- 2 catei usturoi intregi
Mod de preparare
- Incepeti prin a pregati umplutura pentru coltunasi. Intr-un castron amestecati toate ingredientele.
- Luati cate o foaie de coltunasi si puneti cate o lingurita de umplutura in centru.
- Umeziti cu putina apa marginile si inchideti pachetelele cu degetele.
- Dati supa la fiert. Adaugati usturoiul, chimbirul, sos de soia si ulei de susan.
- Cand supa a inceput sa clocotesca, scoateti usturoiul si ghimbirul.
- Puneti coltunasii in supa si mai lasati 10 minute la fiert, la foc mic.
- Opriti focul, puneti in castroane si serviti cu ceapa verde deasupra.
- Pofta buna!
Supa Wonton – colțunași umpluți cu porc și/sau crevete amestecat cu legume, sos de soia și ulei de susan. Câteodată, supa este îmbogățită cu tăiței sau legume precum bok choy, iar deseori se presară ceapă verde sau arpagic deasupra. Daca mancati picant, atunci puteti pune si ulei picant sau pasta de ardei iute. La sfarsit, daca va place, puteti pune si coriandru.
Wontonii sunt o garnitură populară în Hong Kong, Taiwan, Beijing și Shanghai. Aceștia sunt mâncați, de obicei, într-o supă transparentă, câteodată cu un adaos de tăiței. Din punct de vedere tehnic, orice supă în care apar wontoni poate fi denumită supă wonton. Cea mai simplă și mai pură versiune este exact cea pe care o găsești în meniurile restaurantelor chinezești din Europa: wontoni serviți într-o supă de pui.
Știai că…
Originari din nordul Chinei, wontonii au fost fierți și mâncați în supă de sute de ani, mai ales în miez de iarnă. Pentru chinezi, supa wonton este încă o masă de iarnă populară. În trecut, wonton a fost și un fel de medicament. Legendarul doctor Zhang Zhongjing, unul dintre fondatorii medicinei chinezești, umplea wontonii cu ierburi medicinale și le dădea săracilor pentru a preveni degerăturile pe timp de iarnă.
O supă wonton bună, la fel ca multe alte feluri de mâncare chinezești, începe cu o zeamă bună, de preferat fiartă la aburi timp de câteva ore, dintr-un amestec de pui, porc, condimente, precum ghimbir și ceapă verde, și șuncă Jinhua, o șuncă sărată din provincia Jinhua, ce se mănâncă din secolul al X-lea î.e.n.
Daca v-a placut reteta de astazi , supa Wonton, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.