Supa de somon afumat si legume

648

 

Supa de somon afumat si legume

Preparare15 minutes
Timp de gătire30 minutes
Timp total45 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: ciorba de peste, fel principal, reteta de supa, somon, somon cu legume, supa cu somon, usor de preparat
Porţii: 6

Ingrediente

  • 4 felii bacon, tocat
  • 3 linguri unt
  • 1 ceapa alba, medie
  • 2 frunze de telina cu tulpina
  • 2 morcovi, feliati rotund
  • 1 ardei rosu, tocat
  • 2 catei usturoi, tocati
  • 450 g cartofi mici, taiati in 4
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita marar
  • 1/2 lingurita busuioc
  • 1/2 lingurita paprika
  • 3 linguri pasta de rosii
  • 2 linguri capere fierte si scurse
  • 1.2 l stock de pui
  • 230 g somon afumat, rupt bucatele
  • 130 g smantana lichida, 15%
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • sos picant dupa gust
  •  sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Intr-o oala incapatoare prajeste bacon-ul. Scurge excesul de grasime.
  • Pune untul si cand acesta s-a topit, adauga peste bacon, ceapa, telina, morcovul si ardeiul. Prajeste 5 minute sau pana cand legumele s-au inmuiat.
  • Pune usturoiul si mai prajeste 30 de secunde.
  • Pune cartofii, condimentele, pasta de tomate, caperele si amesta.
  • Toarna in oala stock-ul de pui, da focul tare pana in punctul de fierbere, apoi acopera oala cu un capac si lasa la fiert la foc mic, 10-15 minute sau pana cand cartofii s-au fiert.
  • Pune somonul, smantana, zeama de lamaie, sosul picant si lasa inca putin pe foc.
  • Supa nu trebuie sa dea din nou in fiert odata ce ai pus smantana. Aceasta trebuie doar incalzita.
  • Amesteca bine toate ingredientele, mai adauga sare, piper si sos picant daca este nevoie.
  • Mararul se pune la final si se serveste cu crutoane.

Supa de somon afumat si legume, plina de savoare si usor de digerat. Perfecta pentru zilele racoroase de toamna.

Este o reteta finlandeza. In varianta ei originala, cea mai simpla de fapt, ingredientele sunt doar somon, cartofi, ceapa, smantana, marar, sare si piper. La urma urmei, e o reteta veche, scopul mancarii asteia era sa fie simpla, sa se faca repede, sa fie satioasa si, nu in ultimul rand, gustoasa. Morcovii, telina sunt adaugari aparute pe parcurs.
La fel de traditional pentru finlandezi, painea ce insoteste supica asta e cea de secara.
Nu e batut in cuie sa folositi smantana cu grasime 15%. Dar ar fi bine ca smantana sa fie un pic mai lichida si cremoasa pentru a se omogeniza bine in supa si pentru a-i da acesteia un aspect cremos.
Este o supa groasa, satioasa. La prima vedere nu e tocmai potrivita pentru persoanele care tin cura de slabire. Pe de alta parte, ar putea fi potrivita tocmai pentru ca te saturi cu o portie de supa si renunti usor la felul doi, poate chiar si la desert 😉

Aceasta supa poate fi pregatita si cu somon, carnea de peste nu trebuie sa fie neaparat afumata.  Daca va place supa crema, puneti pasa cartofii si morcovii si ii veti turna din nou in oala. Acesta este un truc bun si pentru copiii care nu se dau in vant dupa legumele din supe.

Spor la gatit supa de somon afumat si pofta buna!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close