Supa de legume
Ingrediente
- 1 lingura ulei de masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 3 morcovi taiati cubulete
- 2 lingurite usturoi pisat
- sare si piper dupa gust
- 425 g rosii la conserva (nu scurgeti zeama)
- 225 g sos de rosii
- 1 lingurita condimente italienesti
- 6 cani supa de legume
- 5 cartofi mici taiati pe jumatate (sau in 4)
- 3/4 cana porumb de la conserva
- 3/4 cana fasole verde taiata
- 2 linguri patrunjel tocat
- 3 frunze de telina taiate
Mod de preparare
- Intr-un vas incingeti uleiul de masline. Adaugati ceapa, morcovul si telina. Se vor praji la foc mare 5-6 minute sau pana legumele se inmoaie. Adaugati usturoiul condimentati cu sare si piper.
- Puneti acum rosiile, sosul de rosii, condimentele italienesti, zeama de legume si cartofii in vas si se fierbe la foc mic.
- Fierbeti supa pentru 20-25 de minute sau pana cand cartoful si morcovul s-a inmuiat. Gustati si mai adaugati sare si piper daca este nevoie.
- Puneti porumbul si fasolea verde si mai fierbeti pentru inca 5 minute.
- Presarati patrunjel in supa si este gata pentru servit.
Supa de legume este unul din preparatele cele mai sanatoase. Avantajele supelor sunt multe, pe langa consumul de legume variate, intr-un singur preparat, sunt si pline de vitamine si minerale necesare. Dincolo de pareri si de povestile bunicilor, organismul uman are nevoie de lichide pentru hidratarea si usurarea digestiei.
O farfurie de supa contribuie la cei doi litri de lichide recomandati sa-i bem zilnic. In loc sa bei cu forta jumatate de litru de apa seara, mai bine o inlocuiesti cu un bol de supa, care te hidrateaza si, in plus, nu te va lasa sa adormi cu foamea in stomac.
Beneficiile pe care le aduc sanatatii fac din aceste preparate lichide un real medicament, unul mai special, cu gust! Si adevarat savuroasa devine atunci cand se adauga si putine condimente, numai cat este necesar, pentru a potenta aromele naturale ale legumelor.
Mancarurile grele ne fac inactivi pentru o vreme pentru ca solicita intreg organismul pentru digestie si ne slabesc tonusul. Preparatele grase sunt mult prea concentrate pentru a fi privite ca alimente consumabile oricand. Numai cele bogate in lichide se potrivesc oricui, in orice moment al zilei.
Sunt slab calorice, usor de digerat si cea mai facila modalitate de a obtine nutrientii necesari. Prin temperatura la care se consuma se obtin efecte diferite, de incalzire sau racorire.
Cat despre carnea din supe, are si ea avantajele sale: oasele si maduva care fierb mult timp in apa elibereaza minerale pretioase intr-o forma usor de asimilat de organismul nostru. Astfel, nu trebuie sa excluzi carnea din reteta ta, chiar daca esti la regim. In plus, orice supa de legume are efect antioxidant si previne constipatia.
Gasesti aici tot felul de supe de legume!