Supa de ceapa frantuzeasca

364

 

Supa de ceapa frantuzeasca

Preparare15 mins
Timp de gătire1 hr 5 mins
Timp total1 hr 20 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: branzeturi frantuzesti, ciorba de ceapa, manacare traditionala, reteta frantuzeasca, supa cu branzeturi, supa frantuzeasca
Porţii: 6

Ingrediente

  • 35 g unt nesarat
  • 5 cepe medii, tocata
  • 2 catei usturoi pisat
  • 80 ml vin alb sec
  • 1 si jumatate l stock de vita
  • 4 fire de cimbru proaspat
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguri otet de vin alb
  • sare si piper dupa gust
  • 12 felii de baguette
  • 1 cana branza emmentaler, razuita
  • 1 cana branza Gruyère, razuita

Mod de preparare

  • Untul se topeste intr-o oala medie, la foc mediu.
  • Puneti ceapa si prajiti-o pana cand aceasta se maroneste. Adaugati usturoiul si mai gatiti inca 1 minut.
  • Turnati vinul
  • Dupa 1 minut turnati si stock-ul de vita, cimbrul si frunzele de dafin.
  • Se da in fiert apoi se reduce focul si ma lasati sa fiarba 12-20 de minute.
  • Inlatura apoi frunzele de dafin si cimbrul.
  • Pune otetul si condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
  • Incinge cuptorul si tava pregateste-o cu foaie de copt.
  • Asezam in tava cele 12 felii de paine si dam la cuptor sa se prajeasca, cate 1-2 minute pe fiecare parte.
  • Supa de ceapa se transfera in remekins sau in castroane rezistente la cuptor.
  • Asezati vasele cu sapa in tava unde s-a prajit painea.
  • In fiecare vas se pun felii de paine pentru a acoperi complet toata suprafata supei.
  • Se presara branza in mod egal in toate vasele cu supa.
  • Se da la cuptor pana cand branza se topeste complet si se maroneste putin, aprox. 2 minute.
  • Se serveste imediat

Supa de ceapa frantuzeasca este un preparat traditional cu branzeturi, paine si bineinteles ceapa. Foarte delicioasa perfecta si te va incalzi in serile reci.

Supa de ceapa este prezenta in istorie inca de pe vremea romanilor. Aceste supe au fost vazute de-a lungul istoriei ca mancare pentru cei saraci, deoarece ceapa era usor de crescut si, in afara de ceapa, nu sunt foarte multe ingrediente. Versiunea “moderna” de supa a aparut in secolul 18 in Franta, facuta doar din ceapa caramelizata si supa concentrata de vita. In versiunea frantuzeasca era adesea finisata adaugand crutoane si branza gruyere deasupra, fiind apoi pusa sub un grill pentru ca branza sa se topeasca.

Legenda spune ca supa a fost creata de regele Ludovic al XV-lea al Frantei. Intr-o noapte, tarziu, a descoperit ca in cabana sa de vanatoare mai avea doar ceapa, unt si sampanie, asa ca le-a amestecat si a creat prima supa de ceapa franceza.

Desi lichidul este de obicei stock de carne, poate fi pur si simplu apa. Se poate adauga lapte. Poate fi ingrosat cu oua sau faina. Poate fi gratinat sau nu.

Chiar daca nu la modul stiinţific, dar toata lumea stie cat de benefica este ceapa.
De mici eram indemnati sa consumam cat mai multa ceapa in anotimpul rece, pentru ca ne protejeaza de raceli. Ne amintim ca bunicii nostrii coceau ceapa si o puneau pe rani deschise, pentru o vindecare rapida. De asemenea, foile de ceapa uscate erau folosite pentru coloratul oualelor de Pastesau pentru vopsitul lanei.
Dar, poate cel mai des, am auzit ca o ceapa “da gust bun mancarii”, lucru cum nu se poate mai adevarat.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close