Sunca glazurata

270

Sunca glazurata

Preparare10 mins
Timp de gătire8 hrs
Timp total8 hrs 10 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Americana
Cuvânt cheie: bacon, fel principal, fel principal cu carne, masa festiva, sunca, sunca glazurata
Porţii: 8
Calorii: 488kcal

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 450 g sunca cu os feliata pe o parte
  • 1/2 cana unt
  • 1 cana zahar brun
  • 1/4 cana miere
  • 1/4 cana otet de mere
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • un varf de nucsoara
  • ulei
  • merisoare si ierburi pentru garnitura

Mod de preparare

  • Incingeti cuptorul la 160 de grade Celsius. Ungeti tava pentru copt, cu ulei.
  • Intr-un vas puneti untul, zaharul, mierea, otetul de mere, scortisoara, nucsoara si gatiti totul pentru 5-7 minute sau pana cand se formeaza o glazura siropoasa.
  • Puneti sunca in tava pentru cuptor si turnati jumatate din glazura. Acoperiti cu folie de aluminiu si lasati-o la cuptor 2 ore si jumatate.
  • Indepartati folia de aluminiu si turnati si restul de glazura peste sunca. Daca glazura s-a intarit, incalziti-o usor la microunde pentru a reveni la starea initiala.
  • Mariti caldura cuptorului la 200 de grade Celsius .
  • Puneti sunca in cuptor, neacoperita, si mai lasati-o 15-20 de minute sau pana cand glazura s-a caramelizat.
  • Transfera sunca pe un platou de servire, orneaza cu merisoare si ierburi. Cu o lingura picurati deasupra zeama din tava din cuptor si sunteti gata pentru servire.

Sunca glazurata pentru mesele festive. Se serveste cu cartofi la cuptor sau fasole verde. Surprinde-i pe cei dragi cu acesta reteta noua.

Gatitul are multiple beneficii pentru sanatatea fizica si mentala. Atunci cand iti faci un obicei din a-ti pregati singur mesele, ai mai multe sanse sa-ti atingi obiectivele. Cand gatesti acasa, controlezi mai usor ce contine mancarea ta. In plus, poate fi o activitate anti-stres eficienta si o modalitate excelenta de a te conecta cu familia.

Pregatirea propriu-zisa a meselor ne face sa apreciem si sa ne concentram mai mult asupra ceea ce mancam. Acest lucru este extrem de important. Mancatul emotional si rontaitul sunt factori importanti care contribuie la cresterea nedorita in greutate. Daca in timpul meselor atentia este indreptata asupra a ceea ce mancam, sansele de a manca mai mult decat necesar sunt scazute.

Exista si persoane care considera ca gatitul acasa este dificil, pentru ca presupune vizite dese la supermarket. Cea mai simpla solutie pentru aceasta problema este sa avem acasa cateva ingrediente “basic”.  Cu acestea putem sa jonglam usor chiar si atunci cand nu avem mult timp la dispozitie. In cazul meu, nu lipsesc din casa pastele, puiul, cartofii dulci, tonul, uleiul de masline, ceapa, usturoiul si orgeano. Sunt ingrediente cu care, in functie de ce mai am prin casa imi gatesc o masa satioasa, si pe gustul meu.

Studiile arata ca persoanele care consuma mancare gatita acasa cel putin cinci zile pe saptamana, au un indice de masa corporala in limite normale, risc scazut de hipertensiune arteriala si diabet zaharat tip II.

Spor la gatit sunca glazurata si pofta buna!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close