Sunca fiarta cu usturoi si boia dulce

557

 

Sunca fiarta cu usturoi si boia dulce

Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: aperitiv romanesc, masa de Craciun, mezel de casa, reteta traditionala romaneasca, slanina cu usturoi, slanina fiarta, sunca cu usturoi si boia dulce, sunca fiarta

Ingrediente

  • 1,5 kg slanina
  • 1 capatana mare de usturoi
  • 3 frunze dafin
  • 1 lingura boabe piper
  • 1-2 boabe ienibahar
  • sare
  • zeama de varza sau apa
  • boiadulce de ardei
  • 1 lingura ulei

Mod de preparare

  • Punem la fiert, la foc mic, bucata de slanina in zeama de varza. Pentru fierberea in apa cu sare (la 2 l de apa punem 1 lingura varfuita de sare) cat sa fie cu 2 degete peste aceasta.
  • Adaugam frunze dafin, boabe de piper si ienibahar.
  • Lasam sunca la fiert in jur de 30-50 de minute, in functie de marimea si grosimea ei.
  • Vom sti ca este fiarta daca furculita intra si iese usor din aceasta. O scoatem si o lasam sa se raceasca.
  • Cand s-a racit putin frecam slanina fiarta cu restul de usturoi pisat si amestecat cu putin ulei, si putina sare, acoperind uniform bucata de slanina. 
  • Dupa cateva ore (doua-trei) indepartam usturoiul de pe slanina cu un cutit, apoi pudram cu boia dulce din belsug, o frecam bine si o punem intre doua funduri de lemn, cu o greutate peste aceasta.
  • Sunca se va pastra la rece in frigider, sau daca am pregatit o cantitate mare, se poate si congela.

Sunca fiarta cu usturoi si boia dulce, sau slanina, o reteta traditionala romaneasca. Un mezel nelipsit, pregatit special pentru sezonul de iarna.

Dupa sacrificarea porcului dinainte de Craciun, in gospodariile traditionale se trecea la conservarea prin sarare, prajire si afumare a unor preparate precum slanina, carnatii si sunca, astfel incat sa poata fi consumate pana spre primavara.

Slanina este un preparat traditional nu numai in Romania, ci si in Europa centrala si de est. De altfel, in tari precum Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Slovenia, Macedonia. Termenul este identic sau foarte apropiat din punct de vedere fonetic. Slanina se obtine din grasimea cu sorici de pe spatele, gusa sau de burta porcului si se poate consuma imediat in stare proaspata. Pentru o perioada de timp mai mare, slanina poate fi pastrata intr-o lada cu sare. Slanina maturata se obtine dupa aproape o luna din momentul sacrificarii porcului.

In Transilvania se obisnuieste ca slanina sa fie fiarta in apa cu sare si cu diverse condimente sau in zeama de varza. In saramura sau in zeama de varza se adauga boabe de piper si doua foi de dafin. Slanina trebuie lasata la fiert pana cand furculita intra usor in ea. Fasiile de slanina sunt puse apoi la presat intre doua funduri de lemn. Dupa ce s-a scurs, pe fasiile de slanina se intinde o pasta de usturoi, iar apoi sunt date cu boia de ardei. Slanina astfel preparata se pastreaza intr-un loc racoros.

Sunca fiarta, proaspata, sarata sau afumata, cu sau fara boia de ardei este consumata alaturi de alte aperitive reci. In mod traditional, slanina este consumata ca atare, cu paine si cu ceapa rosie, alaturi de un pahar de palinca.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close