Sterilizarea borcanelor pentru conserve

19

Sterilizarea borcanelor pentru conserve este un proces simplu dar foarte important daca dorim pastrarea corecta a fructelor si legumelor, in camara.

Inainte de a aseza legumele sau fructele in ele, borcanele trebuie spalate si sterilizate. Prin acest procedeu se distrug microorganismele (bacterii, spori de mucegai) si conservele se pastreaza in buna regula. Temperatura optima de sterilizare este 105 – 110 grade Celsius.

Fie ca sunt noi, fie ca sunt reciclate, borcanele trebuie mai intai verificate temeinic. Trebuie depistate eventualele fisuri sau chiar ciobituri ale gurilor lor. Un borcan cu gura ciobita nu mai poate fi inchis ermetic. Capacele trebuie sa se infileteze perfect pe gura borcanelor asa ca le verificam si pe acestea sa nu fie deformate. Capacele pot rugini in interior sau se pot pata cu continutul anterior (mai ales de la zacusca, sfecla etc).

Cum se spala borcanele pentru conserve?

Bineinteles ca borcanele cu eticheta trebuie puse mai intai la inmuiat in apa calduta. Treaba asta poate dura si o ora. Eticheta se indeparteaza prin razuire cu un burete aspru de bucatarie (chiar de sarma). Trebuie insistat bine pentru a indeparta si urmele de lipici ramase pe sticla. Mai bine cumparati borcane noi decat sa va chinuiti cu acest procedeu anevoios.

Eu bag borcanele (noi sau vechi) la masina de spalat vase, impreuna cu capacele lor. Acolo se spala perfect. Inainte de a avea masina de vase spalam borcanele in chiuveta de bucatarie in care lasam apa fierbinte si picuram putin detergent de vase (solutie diluata). Asezam in apa borcanele si capacele si le lasam cateva minute. Apoi le frecam bine cu un burete moale atat in interior cat si la exterior.

Clatirea borcanelor trebuie facuta temeinic, cu apa din abundenta (chiar 2-3 ape). Nu este voie sa ramana detergent in borcane sau pe capace! Ultima apa de clatire este intotdeauna rece.

Borcanele spalate si clatite se scurg cateva secunde si se aseaza (cu gura in sus) direct in tava in care urmeaza a fi sterilizate. Capacele se pun si ele in aceeasi tava.

Cum se sterilizeaza borcanele la cuptor 
  1. Borcanele spalate si clatite se scurg cateva secunde si se aseaza (cu gura in sus) direct in tava in care urmeaza a fi sterilizate. Capacele se pun si ele in aceeasi tava.
  2.  Pe o tava metalica ( a cuptorului) am asezat borcanele si capacele lor inca umede, cu picaturile de apa ramase de la ultima clatire. NU uitati de capace!! Degeaba sterilizati borcanul daca capacul este murdar! El va contamina conserva.
  3. Cuptorul trebuie sa fie rece! Tava cu borcane si capace se introduce in cuptorul rece si de-abia acum se porneste caldura (electrica sau pe gaz). NU se baga borcane reci in cuptorul incins pentru ca pleznesc (se dilata prea brusc). Ele trebuie sa se dilate controlat si treptat, incalzindu-se odata cu cuptorul.
  4. Se introduce tava cu borcane si capace in cuptorul rece. Se porneste cuptorul la 150 C (cu ventilatie). Dupa vreo 15 minute se vede prin geamul cuptorului cum incep sa sfaraie stropii de apa de pe borcane (se evapora). Nu lasati cuptorul nesupravegheat! Din acel moment se mai lasa fix 1 minut si gata!  Ele nu apuca sa ajunga la 150 C in acest rastimp. La 105 – 110 C se face sterilizarea optima. Se opreste caldura cuptorului si se intredeschide usa acestuia, lasand borcanele si capacele sa se racoreasca incet, pana ce le vine randul la umplut.
Sterilizarea borcanelor la cuptorul cu gaz
  1. Multa lume are cuptoare pe gaz, fara gradatii clare ale temperaturii. In acest caz, se baga tava cu borcane si capace in cuptorul rece si se porneste caldura pe treapta mica. La fe, se urmareste momentul in care picaturile de apa sfaraie si se evapora si se cronometreaza 1 minut incepand din acel moment.
  2. La fel, se opreste gazul si se intredeschide usa cuptorului, permitand racirea lenta a borcanelor si capacelor.

Daca v-a placut articolul de astazi, sterilizarea borcanelor pentru conserve, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close