Spanakopita – pateuri cu spanac

476

 

Spanakopita

Preparare45 mins
Timp de gătire25 mins
Timp total1 hr 10 mins
Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Greceasca
Cuvânt cheie: Grecia, pateuri cu branza, pateuri cu spanac, reteta greceasca, usor si delicios
Porţii: 30 buc.
Calorii: 72kcal

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de masline
  • 900 g spanac
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 ceapa verde tocata marunt
  • 3 catei de usturoi pisati
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • 2 linguri marar tocat
  • 225 g branza feta
  •  sare si piper dupa gust
  • 1 ou batut
  • 1 pachet foietaj
  • 2 linguri unt topit

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 190 de grade. Pregateste o tava pentru copt cu hartie de copt.
  • Incinge o lingura de ulei de masline intr-o tigaie mare. Pune jumatate din spanac in tigaie si gatiti pana cand spanacul se inmoaie. Adaugati apoi  restul de spanac si mai lasati la foc mediu 3-4 minute.
  • Scoate spanacul din tigaie si lasati la scurs excesul de apa. De asemenea, spanacul trebuie sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, rupeti frunzele usor.
  • Sterge cu un prosop de hartie tigaia. Adaugati si cealalta lingurita de ulei de masline si lasati sa se incinga la foc mediu.
  • Pune ceapa si prajiti 3-4 minute pana se inmoaie. Adauga usturoiul, ceapa verde, patrunjelul si mararul si mai prajiti 30 de secunde.
  • Transfera mixul de ceapa intr-un castron, puneti si spanacul, branza feta si oul. Condimentati cu sare si piper si amestecati foarte bine.
  • Pe o suprafata intinsa, scoate-ti foile de patiserie. Foile se acopera cu o folie sau un prosop umed pentru a nu se usca.
  • Incepem acum sa formam pateurile. Se scoate cate o foaie de patiserie.
  • Ungeti foaia cu unt. Puneti o a 2a foaie peste unt si ungeti-o si pe ea.
  • Cele 2 foi se vor taia in patrate mari de cca. 8-10 cm.
  • Se pune cate o lingurita, doua, de spanac in fiecare patrat. Impatureste foaia pentru a forma triunghiurile dorite.
  • Se repeta procesul de umplere a pateurilor pana cand ati terminat toate ingredientele sau pana cand ati umplut tava de copt.
  • Se da la cuptor pentru 18-20 de minute sau pana cand suprafata lor s-a maronit.
  • Se serveste imediat.

Spanakopita este o reteta faimoasa, de origine greceasca, plina de gust si savoare.

Bucataria greceasca are o traditie de peste 4000 de ani, iar in 330 i.H.  Archestratos a scris prima carte de bucate din istoria omenirii. Inceputurile ei se pierd in vremurile mitologice, cand zeii din Olimp coborau printre muritori. Este o bucatarie, cu elemente comune bucatariilor italiana, balcanice si orientale.

Nutritionistii spun ca mancarea mediteraneana a Greciei este cea mai sanatoasa din Europa. Si nu este doar sanatoasa, ci si foarte gustoasa, cu o personalitate puternic conturata. Bucate robuste, gatite cu ingrediente proaspete si hranitoare, asezonate cu minunatul ulei de masline, aromat si sanatos, vin usor si rece, branzeturi exceptionale si deserturi racoritoare.

Alte aperitive grecesti:

Cele mai cunoscute sunt boureki (placintele cu legume si carne), saganaki (branza prajita), spanakopita, tyropithakia (placintă umpluta cu branza feta); taramosalata (icre amestecate cu cartofi fierti, sau paine, ulei de masline si suc de lamaie), dolmades (sarmale din vita-de-vie cu umplutura de orez, legume, sau carne), bifteki (chiftea mare umpluta cu branza, ceapa si ardei si apoi pusa pe gratar) si nelipsitul tzatziki (preparat din iaurt, usturoi si castravete).

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor deosebita este data de bogatia si calitatea ingredientelor.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close