Sos piri-piri. Un sos picant, traditional portughez
Ingrediente
- 450 g ardei iute rosu (chili)
- 4 catei usturoi, tocati
- 1 lingurita paprika afumata
- 1 legatura coriandru, tocata
- cateva frunze de busuioc, tocate
- 60 ml ulei masline
- zeama de la o lamaie
- sare dupa gust
- 1 lingurita ghimbir data prin razatoarea mica
Mod de preparare
- Pune toate ingredientele intr-un blender si mixati pana cand ajungeti la consistenta dorita.
- Pastrati sosul in recipient de sticla, la frigider.
Sos piri-piri. Un sos picant, traditional portughez, numai bun pentru orice friptura la cuptor sau gratar. Si sigur veti gasi si alte intrebuintari, pentru ca este genul de sos dupa care-ti lingi degetele. Reteta este originara din estul Africii (Mozambic), insa a fost adusa si popularizata in Europa de portughezi. In fapt, cuvantul piri piri desemneaza un soi de ardei mai iuti pe care portughezii ii aduceau odinioara din colonii. In prezent, majoritatea sosurilor Piri Piri nici nu contin acel soi de ardei, ci simpli ardei iuti.
Din Africa în casa ta: rețeta sosului piri piri
Denumit astfel după o plantă cultivată inițial în Mozambic de către exploratorii portughezi, piri piri reprezintă acel sos delicios de care nu te vei mai sătura. Unul dintre principalele sale avantaje este reprezentat de faptul că ai posibilitatea de a-l adapta gusturilor tale. Poti sa schimbi cantitățile sau sa modifici condimentele.
Marea provocare a acestui sos este că devine de-a dreptul înnebunitor atunci când e preparat cu un soi de ardei iute numit „ochi de pasăre” african, o varietate de Capsicum chinense. Dacă nu ai călătorit însă de curând prin Africa și nu cunoști pe nimeni care să se „plimbe” pe continentul negru, să știi că poți concepe sosul piri piri cu orice varietate de ardei iute sau chili.
Daca v-a placut reteta de astazi, Sos piri-piri, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.