Sopapillas – gogosi TEX-MEX cu miere

244

Sopapillas - gogosi TEX-MEX cu miere

Preparare30 minutes
Timp de gătire20 minutes
Timp total50 minutes
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Tex-Mex
Cuvânt cheie: aluat de gogosi, gogosi cu miere, gogosi mexicane, reteta tex mex, Sopapillas
Porţii: 25 buc

Ingrediente

  • 250 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri ulei de cocos sau unt, la temperatura camerei
  • 175 ml apa
  • ulei pentru prajit
  • zahar vanilat, cu scortisoara, simplu, la alegere pentru pudrat
  • miere pentru servit

Mod de preparare

  • Intr-un castron mare pune faina, sarea si praful de copt. Amestecati.
  • Puneti uleiul de cocos sau untul si amestecati.
  • Adaugati apa putin cate putin si amestecati pana cand obtineti o coca.
  • Framanata coca cu mainile pentru 2 minute, mai adauga faina daca este prea lipicioasa.
  • Aseaz-o intr-o forma rotunta in castron, acopera si lasa la crescut odihnit 20 de minute.
  • Pudreaza cu faina suprafata de lucru si scoate coca din castron.
  • Cu sucitorul intinde o foaie cu o grosime de 1 cm.
  • Cu un cutit foarte bine ascutit taie coca in patratele de 4-5 cm.
  • Pune uleiul la incins. Acesta trebuie sa ajunga la o temperatura de aprox. 190 de grade Celsius. Incearca sa-l mentii la aceasta temperatura
  • Pune fiecare gogoasa la prajit cate 30-60 de secunde pe fiecare parte si scoate-o pe o farfurie cu prosoape de hartie pentru surplusul de ulei.
  • Pudraza cu zahar si serveste-le scufundate in miere.
  • Enjoy!

Sopapillas sunt niste gogosi de origine TEX-MEX, care se se servesc simple sau scufundate in miere. Aluatul este foarte simplu, fara drojdie si cu ingrediente la indemana.

Diferite tari si culturi din jurul Americii fac sopapillas (pronuntata: soh-pah-pipi-yahs) in moduri diferite. Dar aceasta este versiunea „gogoasa dulce” inspirata mai mult din bucataria Tex-Mex si  New Mexican.

Exista sopapilla si sub forma de placinta cu crema de branza. Dar aceasta reteta o voi incerca in alta zi.

Bucataria TEX-MEX inseamna fuziunea culinara dintre doua culturi – cea mexicana si cea americana. Fenomenul are o istorie de peste 200 de ani si se datoreaza in mare parte puternicei influente a culturii imigrantilor mexicani care, odata ajunsi pe pamant american, si-au reinventat propria bucatarie, folosind ingrediente si retete ce apartineau ambelor zone.

Este una dintre cele mai dezvoltate bucatarii ale Americii. Este o combinatie de arome, mancaruri care provin atat din Texas(Tex) cat si din Mexic(Mex). Exista nenumarate influente, combinatii, arome…Imi place ca se gaseste si in restaurante de lux dar si la colt de strada, la tarabe/tejghele. Le gasesti insotite de salate specifice bucatariei mexicane, legume, chili, sosuri, dar si alaturi de diferite piureuri fine, cum ar fi cel de mazare cu menta servite in restaurant. Este greu sa descrii in cateva cuvinte bucataria Tex-Mex, o combinatie de tacos cu fast- food, doua traditii diferite dar vecine. Cert este ca astazi se gasesc numeroase restaurant Tex- Mex in toata lumea. Daca dati peste un astfel de restaurant in calatoriile voastre nu-l evitati…

Daca v-a placut reteta de astazi, Sopapillas , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close