Somon miso
Ingrediente
- 700 g somon file, cu piele
- sare si piper dupa gust
- 2 linguri pasta miso
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingura otet de orez
- 1 lingura zahar
- sos picant Sriracha, dupa gust
- optional : seminte de susan si ceapa verde pentru ornat
Mod de preparare
- Somonul se tine 20 de minute la temperatura camerei pentru a se incalzi usor.
- Intre timp pregateste glazura mizo. Intr-un castron amesteca pasta miso, sosul de soia, sriracha, sare, zahar si otet.
- Incinge o lingura de ulei de masline la foc mediu.
- Cu o pensula intinde glazura pe toate partile somonului.
- Pestele se pune la prajit. Acesta se va unge in continuare cu glazura ori de cate ori este nevoie, ultima oara in farfurie, inainte de servit.
- Se serveste alaturi de un bol de orez sau noodles de orez.
- Pofta buna!
Somon miso, un preparat in stil japonez, rapid si gustos. Se serveste alaturi de un bol de orez sau noodles. Ingredientele se gasesc foarte usor in comert.
Miso este un condiment traditional japonez produs prin fermentarea unor leguminoase si cereale impreuna cu sare si ciuperci kojikin. Miso-ul cel mai cunoscut este cel preparat din fasole soia. Are o consistenta asemanatoare untului de arahide si se comercializeaza intr-o gama larga de arome, de la cele sarate si picante, pana la cele dulci si delicate. Condimentul are o culoare care variaza de la alba la bruna-inchisa (si nuante intermediare de galben si rosu). Are gust preponderent sarat si este folosit la prepararea de sosuri, la murarea vegetalelor, la prepararea de sosuri si la glazurarea carnurilor.
Probabil cea mai cunoscuta utilizare a sa este la asezonarea fondului japonez “dashi”. O supa numita “miso-shiru”, unul dintre preparatele emblematice ale bucatariei japoneze. In literatura culinara de limba engleza, miso-shiru este numit “supa miso”.
Japonezii prepara miso de mai bine de 1000 de ani fiind un aliment cu mare valoare gastronomica.
Astazi miso se produce industrial, in cantitati imense, iar productia casnica a devenit o raritate. In ultimii ani, probabil si datorita interesului occidentalilor, au aparut tipuri noi de miso, cu adaus de calciu, mai putin sarat, etc.
Spor la gatit somon miso, iar daca iti place bucataria japoneza, gasesti aici mai multe retete.