Somon cu ou si sos de branza

101

 

Somon cu ou si sos de branza

Preparare15 mins
Timp de gătire30 mins
Timp total45 mins
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: crema de branza, reteta cu somon, somon cu ou, somon cu sos, sos de branza
Porţii: 4

Ingrediente

  • 4 felii de paine (la alegere)

Pentru somon

  • folii de aluminiu
  • 4 file de somon
  • sare si piper dupa gust
  • ulei de masline
  • 4 crengute cimbru

Pentru oua

  • 4 oua
  • apa
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita otet

Pentru sosul de branza

  • 120 ml smantana lichida
  • 1 lingura unt
  • 60 ml branza cheddar razuita sau cascaval la alegere
  • pudra de chilli dupa gust
  • sare si piper dupa gust
  • patrunjel proaspat pentru servit

Mod de preparare

  • Pregatim pestele. Incinge cuptorul la 200 grade Celsius.
  • Pregateste 4 cosulete din folie de aluminiu, in care vei aseza somonul.
  • Aseaza somonul in folie si condimenteaza cu sare si piper.
  • Stropeste cu putin ulei de masline si aseaza cate o crenguta de cimbru deasupra.
  • Asezati cosuletele intr-o tava cu hartie de copt si dati la cuptor pentru 15 minute.
  • Intre timp ne ocupam de oua. Spargeti ouale in cate un castronas mic.
  • Intr-o oala incapatoare puneti apa, sare si otet. Dati la fiert.
  • Cand apa a inceput sa fiarba, turnati incet oul in ea.
  • Lasati la fiert 3-4 minute.
  • Cu o spatula scoateti ouale pe o farfurie si lasati deoparte.
  • Repetati procesul cu restul de oua.
  • Intr-o oala pune smantana cu untul, la topit.
  • Lasa oala la foc mediu si amesteca cu un tel, ocazional, pana cand smantana incepe sa fiarba.
  • Amestecand cu telul, pune in ploaie si branza razuita. Las-o sa se topesca.
  • Pune pudra de chilli, sare si piper. Amesteca pentru a combina perfect toate condimentele.
  • Opreste focul si lasa la odihnit.
  • Pune pe farfurii cate o felie de paine. Aseaza cate o bucata de somon, pune oul deasupra si stropeste din belsug cu sos de branza.
  • Orneaza cu patrunjel fiecare farfurie.
  • Se serveste imediat.
  • Pofta buna!

Somon cu ou si sos de branza, asezat pe un pat de paine, perfect pentru orice moment al zilei. Ingredientele sunt simple si la indemana oricui. Sunt convinsa ca veti cuceri cu acest preparat si cel mai mofturos mancacios.

Nu fac des oua posate, dar atunci cand le pregatesc se intampla minuni. Ies mult mai sanatoase si mai aratoase.

Posarea (poaching) inseamna pregatirea alimentelor in apa calda sau in alt lichid cald (precum vinul). Pui apa la fiert si pui alimentele in apa atunci cand temperatura ei este intre 70 si 100 de grade. Ouale, in cazul de fata, se pun direct in apa. Se poseaza aproape orice, de exemplu somon, doar ca pe acela il punem mai intai intr-o punga de plastic si apoi il scufundam in apa. Altfel se destrama si se umple de apa, desigur.

Pentru oua teoria este simpla. Pui apa la fiert si, cand e aproape de fierbere, faci un mic vartej in oala cu lingura. Apoi torni cu blandete un ou. Vartejul va face ca albusul sa ramana in jurul galbenusului, iar forma finala ideala este o sfera care la final are albusul facut, dar interiorul moale.

In practica, nu-i asa usor. Trebuie sa fie facute intr-un vas mai marisor, ca sa aiba loc sa se aseze in apa. Temperatura trebuie sa fie tocmai potrivita, atunci cand apa e aproape de fierbere si se ridica bule fine.

Daca v-a placut reteta de astazi, somon cu ou si sos de branza, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close