Somon cu miere si ghimbir

327

 

Somon cu miere si ghimbir

Preparare15 mins
Timp de gătire30 mins
Timp total45 mins
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: peste cu legume, reteta cu somon, somon la cuptor, somon la gratar
Porţii: 8
Calorii: 190kcal

Echipament

  • Gratar
  • Cuptor

Ingrediente

  • 1 lamaie
  • 2 lingurite ghimbir
  • 1 somon (aprox. 900g)
  • 3 linguri sos de soia
  • 2 linguri miere
  • 1 lingura sos Sriracha
  • 1 catel usturoi pisat
  • 500 g salata rucola
  • 4 castraveti mici, feliati subtire
  • 150 g boabe de porumb fierte
  • frunze de coriandru
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Incinge gratarul la foc mediu. Aceasta reteta se poate face si la cuptor daca doriti.
  • La gratar, somonul se va aseza pe o bucata de lemn speciala, de 1-1.5 cm. Aceasta se tine la inmuiat in apa 1-2 ore inainte de folosire. Daca nu aveti, puneti folie de aluminiu pe gratar.
  • Razuieste o lingurita de coaja de lamaie, apoi se taie in doua si se stoarce zeama.
  • In zeama de lamaie pune ghimbirul si o jumatate de lingurita de piper macinat. Frecati bine somonul cu acest amestec pe ambele parti.
  • Se aseaza somonul pe placa de lemn sau staniol, cu pielea in jos, se presara o jumatate de lingurita de sare.
  • Se prajeste la gratar 20-25 de minute
  • Intre timp, intr-un castron mediu se amesteca sosul de soia, sosul Sriracha si mierea.
  • Intr-un castron puneti rucola, boabele de porumb, castravetii usturoi, zeama de lamaie, sare si coriandru . La acesta salata se adauga jumatate din cantitatea de mic de sosuri.
  • Somonul se unge, din cand in cand, cu cealalta jumatate de mix de sosuri
  • Se serveste cu salata, cartofi copti, orez etc

Somon cu miere si ghimbir la gratar sau cuptor, pentru o cina delicioasa, care-i va incanta si pe cei mai pretentiosi invitati.

Somonul este unul dintre cele mai indicate sortimente de peste. Contine din belsug acizi grasi Omega 3, proteine, vitamine si minerale care reduc semnificativ riscul anumitor boli si amelioreaza multe simptome neplacute.

Exista doua specii mari de somon, in functie de oceanul din care provin: somonul de Pacific si cel de Atlantic.
Somon de Pacific – aceasta specie de somon creste indeosebi in salbaticie, dar in unele regiuni poate fi si de cultura. Exista cinci varietati de somon de Pacific:
  • King sau Chinook – are o carne de culoare roz spre rosu aprins, o textura moale si suculenta. Este ideal pentru prajit la tigaie sau la cuptor;
  • Coho sau Silver – are o aroma similara cu somonul din varietatea King, dar culoarea este portocaliu spre rosu si carnea are o textura mai ferma. E potrivit pentru gratar sau cuptor.
  • Sockeye – carnea are o culoare rosu intens, o textura bogata si este delicioasa in mancaruri sau pe gratar;
  • Pink – este o varietate de somon comercializat indeosebi la conserva. Carnea are o culoare rozalie si o aroma delicata.
  • Chum sau Keta – o varietate potrivita pentru afumat, somonul Chum are o culoare pala spre roz.
Somon de Atlantic – in Oceanul Atlantic, somonul este pe cale de disparitie, asa ca pe piata vei gasi doar somon de acvacultura.
Somonul este foarte bogat in proteine, fapt care contribuie la aparitia senzatiei de satietate. Asta il face un aliment recomandat mai ales persoanelor care urmeaza o dieta sau care vor sa piarda in greutate. Potrivit unui studiu aparut in publicatia Nutrition & Metabolism (5), consumul de somon contribuie la cresterea metabolismului si a arderilor in organism. Somonul contine foarte putine calorii, inca un avantaj pentru cei care sunt la dieta.
Iti urez spor la gatit somon cu miere si ghimbir si pofta buna!
Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close