Smantana dulce de casa
Fel de mâncare: aperitiv, gustare, mic dejun
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: branza de casa, branza dulce, fara conservanti, produse naturale, smantana de casa
Puneti laptele rece si nefiert, intr-o oala larga la frigider. Oala trebuie acoperita cu un capac.
Oala se lasa 24 de ore la frigider.
Cand timpul a trecut, adunati cu o lingura sau paleta, smantana ridicata deasupra laptelui.
Aveti grija sa nu tulburati laptele.
Smantana se depoziteaza in borcan inchis, la frigider, pentru a se intari.
Din 5 l de lapte, veti obtine aprox. 500 g smantana.
Smantana si branza dulce de casa, doua produse naturale fara conservanti. Foarte usor de preparat si mult mai sanatoase decat cele din comert.
Smantana este grasimea care se ridica la suprafata laptelui. I se mai spune si caimac. Aceasta smantana e lichida si poate sa contina pana la 40% grasime. Tot din acest caimac, puteti face si unt de casa, reteta o voi scrie in zilele ce urmeaza. C
Cand vorbim despre lapte, cei mai multi dintr noi, ne gandim automat la cel de vaca. Este cel mai la indemana si cel mai ieftin.
Dar exista multe animale care dau lapte: capra, bivolita, oaia.
Laptele de capra este mai usor de digerat decat cel de vaca pentru ca globulele de grasime din el sunt mai mici si mai dispersate. Este chiar recomandat a fi dat copilasilor care au alergie sau intoleranta la laptele de vaca.
Pe de alta parte, laptele de oaie si cel de bivolita au un continut mult mai mare de grasime si mai putina apa. Ceea ce le face mai dezirabile ca material de lucru atunci cand vrem sa facem produse derivate ca smantana, untul si branza.
Branza dulce de casa
Fel de mâncare: aperitiv, gustare, mic dejun
Cuvânt cheie: branza de casa, branza dulce, fara conservanti, reteta naturala, reteta simpla
- 4,5 l lapte degresat, ramas dupa extragerea smantanii (reteta de mai sus)
- zeama de la o jumatate de lamaie
Puneti laptele intr-o oala mare si fierbeti-l.
Dupa ce opriti focul, cand laptele este inca cald, turnati zeama de lamaie.
Lasati la racit cateva ore. Laptele va incepe sa se branzeasca.
Strecurati laptele printr-un tifon curat.
Se pastreaza la frigider, intr-un vas acoperit, pana la 3-5 zile.
Branza dulce degresata este indicata in special copiilor mici, care se dau in vant dupa ea.
Cel mai bun lapte pentru produse derivate este cel crud, obtinut din sursa sigura, liber de patogenii care ar putea cauza boli. Cel mai sigur lucru pe care il puteti face este sa cautati o sursa de lapte de calitate. Veti gasi sigur ferme si tarani cu o constiinta integra cand vine vorba de produse de calitate. Iar cand gasiti acesti profesionisti, tineti de ei. Un bun taran cunoaste exact starea de calitate a produsului pe care vinde. Sfaturile lor sunt mina de aur pentru ca isi cunosc foarte bine produsul, de fapt sunt experti in el.
Voi cum faceti smantana si branza dulce de casa? Ce secrete aveti?
Urmareste-ne si pe Facebook pentru si mai multe idei culinare.