Smantana si branza dulce de casa

471

 

Smantana dulce de casa

Fel de mâncare: aperitiv, gustare, mic dejun
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: branza de casa, branza dulce, fara conservanti, produse naturale, smantana de casa

Ingrediente

Smantana de casa

  • 5 l lapte gras

Mod de preparare

  • Puneti laptele rece si nefiert, intr-o oala larga la frigider. Oala trebuie acoperita cu un capac.
  • Oala se lasa 24 de ore la frigider.
  • Cand timpul a trecut, adunati cu o lingura sau paleta, smantana ridicata deasupra laptelui.
  • Aveti grija sa nu tulburati laptele.
  • Smantana se depoziteaza in borcan inchis, la frigider, pentru a se intari.
  • Din 5 l de lapte, veti obtine aprox. 500 g smantana.

Smantana si branza dulce de casa, doua produse naturale fara conservanti. Foarte usor de preparat si mult mai sanatoase decat cele din comert.

  I se mai spune si caimac.  

Cand vorbim despre lapte, cei mai multi dintr noi, ne gandim automat la cel de vaca. Este cel mai la indemana si cel mai ieftin.

  

     

Branza dulce de casa

Fel de mâncare: aperitiv, gustare, mic dejun
Cuvânt cheie: branza de casa, branza dulce, fara conservanti, reteta naturala, reteta simpla

Ingrediente

  • 4,5 l lapte degresat, ramas dupa extragerea smantanii (reteta de mai sus)
  • zeama de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare

  • Puneti laptele intr-o oala mare si fierbeti-l.
  • Dupa ce opriti focul, cand laptele este inca cald, turnati zeama de lamaie.
  • Lasati la racit cateva ore. Laptele va incepe sa se branzeasca.
  • Strecurati laptele printr-un tifon curat.
  • Se pastreaza la frigider, intr-un vas acoperit, pana la 3-5 zile.

Branza dulce degresata este indicata in special copiilor mici, care se dau in vant dupa ea.

     

Voi cum faceti smantana si branza dulce de casa? Ce secrete aveti?

Urmareste-ne si pe Facebook pentru si mai multe idei culinare.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close