Shakshuka – oua cu sos de rosii

518

 

Shakshuka - oua cu sos de rosii

Preparare10 mins
Timp de gătire20 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: cina, mic dejun
Bucătaria: Orientul Mijlociu
Cuvânt cheie: idei mic dejun, oua cu sos de rosii, oua si rosii, reteta cu oua, reteta internationala, shakshuka
Porţii: 6
Calorii: 122kcal

Ingrediente

  • 1 ceapa medie tocata
  • 1 ardei rosu curatat si tocat
  • 4 catei usturoi tocat marunt
  • 2 lingurite paprika
  • 1 lingurita chimion
  • 1/4 lingurita chili pudra
  • 700 g rosii la conserva, decojite
  • 6 oua
  •  sare si piper dupa gust
  • 1 legatura coriandru tocat
  • 1 legatura patrunjel tocat

Mod de preparare

  • Incinge , la foc medium, putin ulei de masline intr-o tigaie incapatoare.
  • Adauga ardeiul si ceapa si prajeste pentru 5 minute, pana cand ceapa devine translucida
  • Pune usturoiul si condimentele si mai gateste 1 minut.
  • Toarna rosiile impreuna cu zeama din conserva si amesteca bine cu celelalte ingrediente, rupand usor rosiile cu lingura.
  • Condimenteaza cu sare si piper si da-o in punctul de fierbere.
  • Creaza cu lingura 6 gropi, in sosul de rosii, si sparge ouale.
  • Acoperiti acum tigaia cu un capac si mai las-o pe foc 5-8 minute, pana cand ouale sunt facute pe placul tau.
  • Se presara patrunjel si coriandru si se serveste imediat.

Shakshuka – oua cu sos de rosii este un preparat din Orientul Mijlociu. Se serveste, in mod obsnuit, ca mic dejun sau cina.  Pentru si mai multa savoare, la reteta de mai sus puteti adauga si branza voastra preferata, la final.

Shakshuka  sau oua posate in sos de rosii e un fel de mancare oriental foarte popular in Nordul Africii si in Orientul Mijlociu.

Se serveste cu mult patrunjel deasupra si neaparat cu o paine buna cu coaja crocanta. Ouale le puteti gati mai mult sau mai putin, dupa cum doriti. Eu va sfatuiesc sa lasati galbenusurile moi, astfel incat sa se combine cu sosul aromat si sa fie irezistibile. Dupa preferinta mai puteti adauga in aceasta mancare si ceva afumatura. In Maroc se mai adauga carnati picanti sau putina carne tocata condimentata.

A ajuns intre timp in Israel mancare nationala si se mananca in primul rand la micul dejun, provine probabil din zona Africii de Nord, precum TunisiaAlgeria si Egipt. Acesta a fost, probabil, introdusa in Israel de evrei din Tunisia si din alte zone din Africa de Nord. O origine clara nu s-a putut pana acum atribui.[1]

Inn alte tari, cum ar fi Turcia, unde se numește Șakșuka, nu se folosesc oua, ci vinete, dovlecei, cartofi si iaurt. In Spania este raspandita varianta Pisto, care este preparata ca ratatouille si este servita de cele mai multe ori cu ochiuri. In Algeria, este larg raspandita varianta Chakhchoukha. Acest fel de mancare se serveste fara ou, dar cu gris, carne de miel, vinete si dovlecei.

Incercati si voi aceasta minunata Shakshuka – oua cu sos de rosii.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close