Servirea vinului. 5 lucruri pe care trebuie sa le stii. Vinul spune intotdeauna o poveste, pe care degustatorul o descifreaza in nota personala. Este o experienta multisenzoriala. Vazul, mirosul si gustul sunt activate atunci cand bem un pahar de vin. Detaliile care vizeaza servirea potenteaza calitatile acestui produs. Tipul paharului, temperatura, modul in care bem, contribuie la explorarea si descoperirea tuturor atributelor unui vin.
Tipul paharului
Calitatile vinului sunt potentate de forma paharului in care este baut. Oenologii sustin ca paharul controleaza experienta degustatului. Motivul il reprezinta modul in care are loc degajarea aromelor si maniera in care acestea sunt decodate la nivel olfactiv.
Vinurile albe sunt servite de obicei in pahare mai mici, rotunjite, cu o circumferinta mai mica in partea superioara. Aspectul este cel al literei U. Aceasta forma joaca rol in:
- pastrarea aromelor florale;
- mentinerea unei temperaturi scazute pentru mai mult timp;
- evidentierea mai multor note.
Vinurile rosii sunt cel mai bine puse in valoare in pahare de dimensiuni mari, mai rotunde si cu o deschidere mai larga, care sa permita vinului sa intre in contact cu aerul, iar bautorului sa identifice aromele. Acestea:
- ofera posibilitatea de a simti si identifica aromele;
- au o suprafata mai mare, ce permite vinului sa intre in contact cu aerul, alcoolului sa se evapore si aromelor sa fie evidentiate;
- influenteaza gustul, care devine mai usor.
Vinul rosé se bea dintr-un pahar larg la baza si ingust in partea superioara, asemanator florii de lalea. Deoarece procesul de fermentatie este foarte asemanator cu cel al vinului alb, in cazul servirii este acceptata si utilizarea tipului de pahar specific pentru acesta.
Vinul spumant. Foarte speciala in cazul acestui vin este textura, pe care o da dioxidul de carbon. Paharele au o forma inalta si ingusta, pentru a pastra carbonatarea si a pune in evidenta aroma.
Temperatura vinului
Temperatura vinului reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in ceea ce priveste servirea. Aceasta influenteaza mirosul si gustul. Daca este prea cald, sau, din contra, prea rece, aroma poate fi transformata.
Pentru depozitare, temperatura recomandata este de 12 °C, sau cel putin cuprinsa in intervalul 7 – 18°C. Referitor la temperaturile de servire, acestea sunt specifice, in functie de fiecare tip in parte.
Ce trebuie sa stii, este ca, toate vinurile, inclusiv cele rosii, trebuie servite usor reci. Credinta conform careia, vinul rosu se bea la temperatura camerei, este doar un mit.
- Vinul rosu are un gust mai bun, servit la o temperatura, usor sub cea a camerei, intre 12 si 19°C;
- Vinul alb se bea rece intre 6 si 13°C;
- Vinul spumant evidentiaza o aroma perfecta intre 5 si 10°C.
Nu te ingrijora daca ai racit vinul mai mult decat este cazul. Scoate-l din frigider, lasa-l sa ajunga la temperatura optima, si va fi perfect pentru consum.
Racirea vinului este recomandata ca practica generala. In cazul tipurilor de vin pentru consum uzual, in acest mod sunt mascate notele mai putin placute. Un vin servit la o temperatura peste 21°C va avea un miros pronuntat de alcool, deoarece este intensificata evaporarea acestuia.