Sbiten – ceai rusesc pentru lunile reci de iarna

70

 

Sbiten - ceai rusesc pentru lunile reci de iarna

Preparare10 mins
Timp de gătire20 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: Bauturi, Ceaiuri
Bucătaria: Ruseasca
Cuvânt cheie: bautura ruseasca, bautura ruseasca cu miere si gem, ceai cu gem, ceai cu miere, ceai rusesc pentru iarna
Porţii: 10 cani

Ingrediente

  • o jumatate de cana de miere pura
  • 450 grame de gem de mure/ caise/ zemura (la alegere)
  • o lingurita de cuisoare
  • o lingurita ghimbir
  • 10 cani si un sfert de apa
  • un sfert de lingurita de nucsoara
  • o frunza de menta
  • fulgi de chilli - optional

Mod de preparare

  • Fierbe apa intr-o ala
  • Adauga ghimbir, nucsoara, cuisoare, scortisoara, chilli, menta, miere si gem. Amesteca si da focul la mediu spre mic.
  • Lasa sbitenul sa fiarba inca 6 minute, amestecand frecvent.
  • Ia oala de pe foc si lasa bautura sa se raceasca 2 minute apoi strecoar-o inainte de servire.
  • Restul bauturii se pastreaza in sticla si se incalzeste inainte de consumare.
  • Enjoy!

Sbiten – ceai rusesc pentru lunile reci de iarna. In aceasta perioada cu temperaturi scazute, bauturile calde si delicioase sunt la mare cautare. Asadar, nu te sfatuim sa renunti la ciocolata calda sau la ceai, ci iti recomandam o alternativa aparte.

Stiati ca…

Menționat pentru prima dată în cronici în 1128, sbiten a rămas popular in toate clasele societății ruse. Asta până în secolul al 19-lea, când a fost înlocuit cu cafea și ceai. În secolul al 18-lea sbiten încă rivaliza cu ceaiul  și era considerat o opțiune mai ieftină. Petru cel Mare a dat sbiten forței de muncă implicate în construirea noii sale capitale pentru a preveni frigul.  În secolele 18 și 19, marinarii ruși consumau sbiten ca remediu împotriva scorbutului.

După destrămarea Uniunii Sovietice a fost reînviat ca un sirop pentru bolnavi, dulce și picant, distribuit pe scară largă prin magazinele mănăstirilor.

În septembrie 2018, Vladimir Putin a cumpărat o sticlă de sbiten intr-o piață din Vladivostok și a oferit-o omologului său chinez, Xi Jinping.

Aceasta bautura se poate prepara si cu alcool ca: vin rosu, vodka, brandy.

Daca v-a placut reteta de astazi, Sbiten – ceai rusesc , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close