Sauerbraten – friptura de vita marinata

12

 

Sauerbraten - friptura de vita marinata in stil german

Preparare30 mins
Timp de gătire3 hrs
La marinat7 d
Timp total7 d 3 hrs 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: nemteasca
Cuvânt cheie: carne de vita marinata, friptura de vita marinata in stil german, marinada pentru vita, preparat german, reteta traditionala nemteasca, Sauerbraten, Sauerbraten - friptura de vita marinata in stil german, vita in stil german, vita marinata
Porţii: 6

Ingrediente

  • 2 kg carne de friptură de vită (pulpă)
  • 2 cepe galbene mari, tocate mărunt
  • 2 morcovi mari, tăiați
  • 1 praz mare, tocat
  • 3 căței de usturoi, tocaţi mărunt
  • 2 crenguţe mari de

    cimbru

  • 2 rămurele mici de

    rozmarin

  • 2 frunze de

    dafin

  • 8 boabe de ienupăr, zdrobite
  • 8 boabe de

    enibahar

    , zdrobite

  • 6 cuișoare întregi
  • 10 boabe de

    piper

    negru, zdrobite

  • 2,5 lingurițe de

    sare

  • 1 linguriță zahăr
  • 600 ml vin roșu
  • 200 ml oţet de vin roşu
  • 250 ml apă
  • 4 felii de slănină (opţional)
  • 4 linguri de făină
  • 2 linguri de stafide
  • 1 lingură de miere
  • 4 linguri de ulei
  • 100 grame de

    unt

Mod de preparare

  • Preparaţi marinata într-o cratiţă adâncă cu capac, suficient de adâncă cât să cuprindă toate ingredientele.
  • Puneţi toate legumele și ierburile în cratiţă împreună cu usturoiul, boabele de ienupăr, enibaharul, cuișoarele întregi, frunzele dedafin, sarea , zahărul și boabele de piper. Se adaugă vinul roșu, oțetul de vin roșu și apa.
  • Fierbeţi marinata timp de 10 minute, acoperiţi-o şi lăsaţi-o să se răcească. Gustaţi marinata, trebuie să aibă un gust puternic, predominant acid.
  • Introduceţi carnea în marinata rece şi lăsaţi-o la frigider pentru o săptămână, minim 4 zile. Dacă carnea nu este complet acoperită de lichid, asiguraţi-vă că o întoaceţi de câteva ori pe zi pentru a se marina uniform.
  • După o săptămână, scoateţi carnea din marinată şi ştergeţi-o bine. Strecuraţi marinata dar păstraţi atât lichidul cât şi legumele.
  • Rumeniţi slăninuţa tăiată cubuleţe în ulei într-o cratiţă adâncă, cu capac, preferabil una cu pereţi groşi, potrivită pentru gătit lent.
  • Scoateţi şi păstraţi bucăţile de slănină şi adăugaţi carnea.
  • Rumeniţi-o pe toate părţile la foc iute, dar fără să o ardeţi.
  • Scoateţi carnea şi păstraţi-o.
  • Reduceţi focul şi adăugaţi în grăsimea din cratiţă legumele din marinată.
  • Presăraţi făina şi amestecaţi-o uşor pentru a încorpora timp de câteva minute, fără să se prăjească.
  • Adăugaţi, amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe, lichidul din marinată.
  • Adăugaţi stafidele, mierea şi bucăţelele de slăninuţă rumenită.
  • Când sosul începe să se lege, adăugaţi untul şi carnea.
  • Când începe să fiarbă reduceţi temperatura la minim, acoperiţi şi fierbeţi la foc domol timp de aproximativ 2 ore. În funcţie de câte zile a stat în marinată, friptura se va face mai repede sau mai încet. O carne marinată 7 zile se va găti mai repede decât una marinată doar 4.
  • Când friptura e pătrunsă, scoateţi-o din cratiţă şi păstraţi-o la cald minim 5 minute înainte de a o felia pentru servire.
  • Pentru sosul de servire, scurgeţi lichidul din cratiţă şi îngroşaţi-l, dacă e cazul, cu puţin amidon dizolvat în apă, adăugat în sosul aflat pe foc. Adăugaţi, după gust, zahăr pentru a obţine un sos dulce acrişor.
  • Sauerbraten se serveşte imediat, feliat, stropit din abundenţă cu sos, cu garnitură de cartofi fierţi nature, soté de varză roşie, găluşte de gris sau paste de casa.
  • Pofta buna!

Sauerbraten – friptura de vita marinata in stil german. Este mâncarea naţională a Germaniei, fiind populară mai ales în vest. Sauerbraten
, este tradus mot-a-mot prin friptură acră. Dar nu va spariati pentru ca e echilibrata.

Stiati ca…

Legenda spune că reţeta a apărut în momentul în care Julius Cesar, proaspăt cuceritor al Coloniei (Köln), a cerut să i se trimită peste Alpi carne de la Roma. Pentru a face faţă unei călătorii de două săptămâni bucătarii au conservat carnea în amfore cu oţet şi mirodenii. Alte surse indică personaje locale în apariţia acestei reţete atât de iubite în Germania, unde este atât o reţetă de familie (pe care fiecare o păstrează cu mândrie) dar şi una pe care o poţi încerca la aproape orice restaurant respectabil.

În primul rând, pentru a o putea defini, sauerbraten este o fiertură-friptură. Este gătită pe îndelete, după o lungă marinare într-un baiţ dulce-acrişor. Cel mai apropiat de această metodă de marinare la noi sunt fripturile în baiţ din carne de vânat.

Iniţial este gătit din carne de cal – se mai găseşte încă în Germania ca delicatesă – şi uneori de miel. Insa sauerbraten este cunoscut ca o reţetă tradiţioală din carne de vită. Şi aşa o preparăm şi noi. Important e să ştiţi că nu e genul de reţetă pe care o faci până bei o cafea şi că ai nevoie să planifici din timp.
Nu e nimic de speriat, dimpotrivă, e genul de reţetă greu de greşit, singurul element e timpul: are nevoiede o săptămână (minim 4 zile) pentru a se marina în profunzime. Iar dacă aveţi 2 săptămâni la dispoziţie, cu atât mai bine.

Daca v-a placut reteta de astazi, Sauerbraten – friptura de vita marinata, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close