Sarmale traditionale romanesti

556

 

Sarmale traditionale romanesti in foi de varza murata

Preparare30 mins
Timp de gătire3 hrs
Timp total3 hrs 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: carne tocata de porc, mancare traditionala romaneasca, reteta traditionala, sarmale cu carne, sarmale in foi de varza
Porţii: 12

Ingrediente

  • 1,5 / 2 kg varza murata
  • 1 kg carne de porc tocata
  • 200 g ceapa tocata
  • 100 g orez cu bob rotund
  • 150 ml apa calduta
  • 100 ml bulion de rosii
  • optional, carne de porc afumata (bacon, costita)
  • 1 lingura cimbru uscat
  • 1 legatura marar verde
  • 1/2 lingura paprika dulce
  • 3 frunze dafin
  • 1 lingurita piper
  • sare dupa gust

Mod de preparare

  • Desfaceti frunzele de varza murata si clatiti-le cu apa calduta. Daca sunt foarte sarate, repetati procedeul.
  • Scurgeti varza de apa si apoi impartiti frunzele in bucati pe cat posibil egale, cam de de 12×12 cm, eliminand nervurile tari ale frunzelor.
  • Pentru umplutura de sarmale, incingeti uleiul intr-o cratita, pe foc mediu, adaugati cepele curatate, spalate si tocate marunt si caliti-le, adaugand de la început un praf de sare si amestecand deseori, pana se inmoaie. 
  • Adaugati orezul si caliti, amestecand constant, 2-3 minute.
  • Adaugati paprika, opriti focul si lasati compozitia sa se raceasca bine.
  • Carnea asezati-o intr-un castron incapator. Adaugati compozitia pregatita in tigaie, deja racita, piperul, cimbrul uscat, mararul verde tocat și sare după gust. Tineti cont, insa, ca varza e deja sarata si daca folositi afumatura, si aceea va aduce un aport de sare in preparatul finit.
  • Framantati compozitia adaugand treptat apa calduta, al carei rol este acela de a aduce aportul de lichid de care are nevoie orezul ca sa fiarba, fara a extrage toata umiditatea din carne. 
  • Pe bucatile de foi de varza murata se pune cate putina umplutura, cam 1 lingura cu varf, pentru niste sarmale medii.
  • Se ruleaza foile de varza cu umplutura inauntru si se infunda capetele spre interior.
  • Se toaca toata varza nefolosita pentru invelirea sarmalelor, se aseaza cam 1/3 pe fundul oalei in care vom fierbe sarmalele, deasupra se pun cotoarele de marar (sau bete de marar uscat, daca aveti) si se acopera cu inca 1/3 din varza tocata. Daca folositi oala de lut, sarmalele vor iesi delicioase.
  • Se adaugă dafinul si, opțional, 1 lingura de boabe de piper.
  • Se aranjeaza un rand de sarmale si se stropesc cu 1/2 din bulionul concentrat. Se continua cu restul sarmalelor, intercaland printre ele si felii de costita (daca se folosesc). In final, se acopera cu varza tocata ramasa si se adauga restul de bulion.
  • Se pune oala pe plita si se adauga apa fierbinte, cat sa acopere sarmalele de un lat bun de mana.
  • Se aseaza deasupra sarmalelor o farfurioara, ca sa le impiedice sa se ridice in timpul fierberii. Se acopera cu un capac si se fierb la foc molcom timp de 3 ore.
  • Sarmalele se servesc cu mamaliga si smantana.

Sarmale traditionale romanesti in foi de varza murata. Se servesc cu mamaliga si smantana.

Postul de televiziune CNN a preluat si prezentat un documentar promovat de portalul “Travel and leisure” care ofera informatii de calatorie si de petrecere a timpului liber pe glob. Acestia au decis ca sarmalele sunt produse traditionale romanesti, prezentandu-le printre primele 12 feluri de mancaruri traditionale de Sarbatori, din intreaga lume. Dar de fapt de unde provin?

Cuvantul romanesc „sarma” este imprumutat din limba turca – sarmak, unde are sensul „a infasura, a inveli”. Este posibil si din cuvantul intermediar sarbesc cарма / sarma: „sarma”. Acest produs culinar este cunoscut, cu aceeasi denumire, in mai multe tari: Turcia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Grecia, Cipru, Ucraina, Republica Moldova. In Bucovina si Moldova sarmalele sunt uneori numite galuci („galusti”, „galuste”). Tot sarmale se mananca si in tari precum Italia, Germania, Suedia, Norvegia, Rusia, Azerbaigean, Kazahstan, Kirghistan, Uzbekistan si Irak. Dar, cunoscute sub alte denumiri.

Paternitatea sarmalelor este revendicata in prezent de trei state: Turcia, Grecia si Albania. In ultimele doua fiind folosite frunzele de vita in locul foilor de varza. Iata de unde disputa europeana! Probabil ca este greu de decis cine ar putea fi inventatorii sarmalei. Procedeul de infasurarea a carnii in diferite frunze a fost si este clar folosit de popoarele de pe intregul mapamond, doar ca in partile noastre, ale Europei, este un fel de mancare mult utilizat, iar Turcia este considerata de cei mai multi drept tara de origine a sarmalei.

Spor la gatit sarmale traditionale romanesti! Gasesti aici si reteta mea de sarmale grecesti cu menta!

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close