Sarmale in foi de vita – reteta simpla

118

Sarmale in foi de vita - reteta simpla.

Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: reteta sarmale simple, sarmale in foi de vita, sarmale romanesti
Porţii: 35 buc

Ingrediente

  • 35 foi de vita
  • 1kg ameste de carne tocata porc/ vita
  • 2 cepe tocate marunt
  • 150 g pasta de tomate
  • 50 g orez cu bob mic
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura vegeta
  • 1 lingurita oregano
  • 1 lingurita cimbru
  •  sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Pregatit frunzele de vita. Daca sunt la saramura, spalati-le bine, daca le aveti la congelator, dezghetati-le.
  • Puneti uleiul intr-o oala la incins si caliti ceapa putin.
  • Adaugati 2 linguri de pasta de rosii, oregano, cimbru si piper. Prajiti cateva minute amestecand in continuu pentru a nu se arde.
  • Opriti focul si adaugati carnea tocata. Adauga vegeta, sare si orez. Amesteca totul foarte bine.
  • Luati cate o frunza si puneti cate o lingurita cu varf de carne, la baza. Rulati de la baza in sus si inchideti la capete.
  • Asezati intr-o oala cu fundul gros. Repetati procesul cu restul de foi si carne.
  • Aseaza un rand de foi de vita deasupra.
  • Amestecati restul de pasta de tomate cu 700 ml apa, apoi toarna in oala.
  • Mai toarna apa daca este nevoie. Apa trebuie sa acopere sarmalele pentru a fierbe bine. Mai completati cu apa fierbinte pe parcurs.
  • Lasati oala cu sarmale la fiert pentru o ora.
  • Incingeti cuptorul la 175 de grade celsius.
  • Dati oala la cuptor pentru 1h sau 1h 30.
  • Serviti cu smantana sau iaurt si mamaliga.
  • Pofta buna!

Sarmale in foi de vita – reteta simpla. Un preparat traditional romanesc nelipsit de pe mesele romanilor, mai ales de sarbatori.

Sarmaua noastră cea de toate sărbătorile nu este, de fapt, numai a noastră. Sunt și alte țări care pretind a fi locul de provenienţă al sarmalei. Sarmalele sunt de sute de ani pe mesele unei părţi importante a populaţiei lumii dar au fost, se pare, inventate de turci. Odată cu ocuparea noilor teritorii, bucătăria turcă își aduce semnificativ aportul, în special în Balcani, Europa de est şi Asia centrală şi indirect, prin intermediul altor naţiuni, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Serbia, România, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Irak, Iordania, Liban, Moldova, Siria, Ucraina, Rusia, Azerbaijan, Kazahstan, Kîrghistan, Uzbekistan, Polonia, Germania, Suedia, Finlanda… Toate aceste ţări figurează pe harta sarmalelor.

Sarmalele sunt, de obicei, o mâncare grea, care se prepară mai ales în timpul iernii. Se servesc alături de mămăligă, uneori cu cartofi, sau pâine, „răcorite” cu iaurt, smântână şi hrean. În mod normal, pentru fiecare familie se prepară o oală (vas) mare cu sarmale, care sunt apoi servite ca fel principal, la ocazii speciale.

Alte retete de sarmale

Sarmale in foi de varza murata

Sarmale traditionale romanesti

Sarmale manastiresti sau de post

Sarmale de post manastiresti cu ciuperci

Sarmale grecesti cu menta

Sarmale grecesti cu menta

Daca v-a placut reteta de astazi, sarmale in foi de vita, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close