Sarmale in foi de varza murata
Ingrediente
- 1 kg carne tocata (poate sa fie de porc, vita sau amestec)
- cateva bucati de carne de porc afumata sau bacon afumat
- 100 g orez
- 200 g ceapa tocata
- 1 lingura untura (daca carnea este grasa, folositi 2 linguri de ulei)
- 100 ml pasta de rosii
- cimbru proaspat sau uscat
- boia dulce dupa gust
- 2-3 frunze de dafin
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Pregateste foile de varza pentru umplut. Acestea trebuie sa fie subtire si moi, pentru a se putea imcheta cu usurinta. Restul verzei se toata.
- Puneti intr-o tigaie putina untura sau ulei la incins si prajeste ceapa si orezul. Amesteca constant 2 minute. Lasati deoparte pentru a se raci usor.
- Intr-un castron mare puneti carnea tocata, condimentele si mixul de ceapa cu orez. Amestecati bine cu mana.
- Luati cate o frunza de varza si puneti cate o lingura de umplutura. Rulati si impindeti capetele cu degetele, in interior.
- Pregatiti vasul ceramic pentru fiert. Acesta se unge la interior cu ulei sau untura.
- Pe fundul vasului puneti unstrat de varza tocata, cimbru, o foaie de dafin si un strat de afumatura.
- Asezati sarmalele in vas. In spatiile libere dintre sarmale puneti afumatura.
- Peste sarmale mai asezati un strat de varza tocata, pasta de rosii, o foaie de dafin si cimbru.
- Umpleti vasul cu apa apoi acoperiti-l cu un capac. La fiecare ora de fierbere, se mai completeaza cu apa dupa caz. La final, lichidul din oala trebuie sa fie pana la jumatatea vasului.
- Dati vasul la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade, apoi pentru 2 ore si jumatate la 150 de grade.
- Cand timpul a trecut, se opreste focul si se mai lasa 1 ora in cuptor, la odihnit inainte de servire.
- Sarmalutele se servesc cu smantana si mamaliguta.
- Pofta buna!
Sarmale in foi de varza murata cu smantana si mamaliguta, un pranzdelicios, traditional romanesc , pe care nu-l poti refuza. Cred ca fiecare gospodina sau bucatar are o reteta de sarmale mostenita de la bunici sau mame. Se fac sarmale de Crăciun, de Anul Nou, la celebrarea diferiților sfinți și chiar și de Paști (în unele zone). Cele mai îndrăgite sărmăluțe românești sunt cele cu carne tocată de porc (sau mix porc-vită), învelite în foi subțiri de varză murată.
In functie de regiune, sarmalele se gatesc si se servesc diferit. Sarmalele moldovenești tradiționale se fac mici de tot, au în compoziție verdețuri tocate (mărar, pătrunjel verde) și se fierb cu bulion sau suc de roșii sărmăluțe moldovenești micuțe cât degetul mic. Acestea se servesc împreună cu mămăligă caldă. In Ardeal nu se pune bulion de rosii si se servesc cu paine si nu cu mamaliga.
Sfaturi
Retetele de sarmale nu sunt deloc complicate, secretul sta in vasul in care sunt fierte si bineinteles in timpul de fierbere. Dacă varza este prea acră sau prea sărata atunci se poate limpezi rapid cu apă rece (foaie cu foaie).
Pregătiți-vă cu 2-3 verze murate ca să puteți alege foile cele mai frumoase! Frunzele mici din centru se vor toca și se vor pune la fundul și suprafața oalei. Mai pot fi congelate sau se vor folosi la o delicioasă Varză a la Cluj.
Carnea pentru sarmale ar fi bine să fie una mai grasă deoarece grăsimea face sarmaua fragedă.
Orezul și ceapa din compoziție conferă și ele frăgezime sarmalelor.
Asezonarea (condimentarea) sarmalelor se face după gust.
Ar mai fi de zis că sarmalele sunt mai gustoase dacă sunt lăsate la odihnit 1-2 ore în vasul sau oala în care s-au gătit și că sunt parcă și mai bune în zilele următoare, reîncălzite.
Daca v-a placut reteta de astazi, sarmale in foi de varza murata, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.