Sarmale in dovleac la cuptor

266

 

Sarmale in dovleac la cuptor

Preparare1 hour
Timp de gătire2 hours
Timp total3 hours
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: masa de Craciun, reteta sarmale simple, sarmale in bostan, sarmale in dovleac, sarmale in foi de varza, sarmale in foi de varza acra, sarmale romanesti

Ingrediente

  • 1 dobleac mare cca 3,5 kg
  • 1 kg carne tocata de porc sau amestec (sa fie mai grasa
  • 2 verze murate
  • 100 g orez
  • 2 cepe
  • untura pentru uns si prajit
  •  sare si piper dupa gust
  • cimbru uscat
  • boia dulce
  • 1 frunza dafin

Mod de preparare

  • Pregateste dovleacul pentru umplut. Spala-l bine, taie capacul si scobeste-l la interior.
  • Intr-o tigaie puneti o lingura de untura si prajiti ceapa si orezul pana cand acestea devin translucide. Opreste focul si lasa deoparte sa se raceasca usor.
  • Pregateste foile de vara pentru umplut.  Acestea trebuie sa fie subtire si moi, pentru a se putea imcheta cu usurinta. 
  • Intr-un castron mare puneti carnea tocata, condimentele si mixul de ceapa cu orez. Amestecati bine cu mana.
  • Luati cate o frunza de varza si puneti cate o lingura de umplutura. Rulati si impindeti capetele cu degetele, in interior.
  • Ungeti la interior dovleaul cu untura sau ulei.
  • Asezati un strat de varza, putin cimbru, 1-2 foi de dafin si cateva boabe de piper.
  • Umpleti acum dovleacul cu sarmale.
  • Peste sarmale asezati acum inca un strat de varza tocata, cimbru, foi de dafin, busuioc si pasta de rosii.
  • Turnati apa in dovleac cat sa acopere sarmalele.
  • Puneti capacul dovleacului si pe acesta intr-o tava mare de cuptor.
  • Incinge cuptorul la 180 de grade si dati dovleacul pentru aprox. 4 ore.
  • Daca doresti ca dovleacul sa ramana aratos si sa-l poti prezenta pe masa, prefierbe sarmalele in oala apoi umple-l si da-l la cuptor pentru cca 2 ore la 150 de grade.
  • Dovleacul este super cremos, copt și aromat iar sarmalele se topesc in gura!
  • Pofta buna!

Sarmale in dovleac la cuptor, sunt practic sarmale în varză acră cu carne de porc, foarte gustoase, fragede și aspectuoase. Serviti-le cu mamaliga, ardei iute si smantana.  Dovleacul ofera un gust aparte sarmalelor, le gateste usor, la temperatura mica, deci vor fi mult mai gustoase.

Durata de gatire este relativ mare, dar daca vreti sa grabiti procesul, puteti prefierbe sarmalele la aragaz si apoi le puteti aseza in dovleac. Astfel dovleacul va ramane mai ferm si mai aratos. Am vazut retete care toaca pulpa de dovleac (pe care o scobesti) si o adauga in continutul sarmalelor. Această pulpă de dovleac  va conferi frăgezime și dulceață. Puteti incerca!

Aceasta reteta poate fi inceputa si cu o zi inainte. Dovleacul pregatit si scobit se poate pastra la rece pana la 24 de ore, fara probleme. Sarmalele le puteti prefierbe cu o zi inainte si le puteti pastra la rece.

Dovleac umplut se face în mai multe zone din lume. Armenii fac dovleac umplut cu un fel de tocană, evreii îl umplu cu carne tocată de vită și cereale, nemții și austriecii fac dovleac umplut cu carne tocată și brânzeturi. Originea dovleacului umplut cu sarmale este incertă. Eu am auzit că s-ar face în Maramureș dar nu mi s-a confirmat informația.

De-a lungul timpului am incercat mai multe retete de sarmale:

Daca v-a placut reteta de astazi, sarmale in dovleac la cuptor, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close