Sarmale grecesti cu menta

519

Sarmale grecesti cu menta

Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Greceasca
Cuvânt cheie: fara carne, gustos si hranitor, reteta de post, sarmale, sarmale de post, sarmale grecesti
Porţii: 8

Ingrediente

  • 34 foi de vita
  • 1 ceapa alba
  • 2 legaturi ceapa verde
  • 250 g orez pentru sarmale (bob rotund)
  • 100 ml ulei de masline
  • 15 g menta
  • 1 legatura marar
  • 2 lamai
  •  sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Incepeti prin a pregati foile de vita: le opariti intr-o cratita cu apa clocotind, le scurgeti si le lasati sa se raceasca.
  • Taiati marunt ceapa alba si ceapa verde. Incingeti uleiul si caliti un pic ceapa.
  • Adaugati orezul (spalat si bine scurs), amestecati si lasati cateva minute, pana cand orezul devine translucid. Inparalel, aduceti la punctul de fierbere 3 cani de apa.
  • Puneti o cana si jumatate de apa fierbinte peste orez si lasati cateva minute, pana cand orezul se umfla un pic si apa a fost absorbita.
  • Puneti sare si piper, precum si verdeturile (menta si mararul) taiate marunt. Omogenizati, opriti focul si lasati sa se raceasca un pic.
  • Asezati pe fundul unei cratite, patru frunze de vita. Luati, apoi, cate o lingurita de umplutura, puneti-o pe o frunza de vita-de-vie si rulati. Aveti grija sa bagati bine inauntru capetele frunzei, pentru ca umplutura sa nu iasa afara in timpul fierberii.
  • Asezati sarmalutele in cratita, peste foile de vita, circular.
  • Asezati deasupra sarmalutelor o farfurie, cu fata in jos, care sa impiedice sarmalutele sa se desfaca.
  • Stoarceti una din lamai si puneti sucul peste sarmalute, impreuna cu apa fierbinte ramasa.
  • Se lasa la fiert, la foc mic, pana cand apa este total absorbita si orezul e bine fiert.
  • Lasati sarmalutele sa se raceasca. Serviti-le pe felii de lamaie si cu o lingura de iaurt.

Sarmale grecesti cu menta, cu orez, fara carne. Sunt foarte bune pentru perioada de post sau atunci cand vrei sa pregatesti ceva usor de digerat.

Aceste sarmale grecesti, sunt diferite ca si continut si gust de ale noastre si se pregatesc si ele in mai multe variante, in functie de zona Greciei in care le intalniti.
Eu am ales varianta cu sos de iaurt, pentru ca mi-a placut cel mai mult. Sunt usor de facut si au un gust foarte placut, usor, specific mediteranean, numai bun de servit vara.
Deoarece nu au deloc grasimi, le puteti servi reci la temperatura camerei sau de la frigider.
Stiati ca…

Sarmalele cu carne este mancarea traditionala de Craciun intr-o regiune specifica in nord-vestul a Greciei, localizata in Kozani si Siatista.  Sunt asemanatoare cu sarmalele romanesti, cu varza acra preparata in acelasi mod, cu aceeasi umplutura si gust.

In afara numelui (se numesc «iaprakia»), exista si alta diferenta pentru respectivele sarmale: sunt rotunde si mai mari ! Nu se stie daca asemanarea este o coincidenta, sau daca este rezultatul schimburilor comerciale intense din secolul al 17lea si al 18 lea intre aceste regiuni si Romania. Se pot gasi in mai multe variante, cu sau fara ceapa, cu sau fara rosii, cu mai mult sau mai putin orez etc.

Aceste sarmalute mici impachetate in frunze de vita de vie reprezinta unul din aperitivele preferate ale grecilor. Diferentele sunt date de menta adaugata in compozitia lor, si sucul de lamaie pus in apa sau supa in care fierbem sarmalutele.

Spor la gatit sarmale grecesti cu menta!

Pofta buna!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close