Sarmale de post manastiresti cu ciuperci

514

Sarmale de post manastiresti cu ciuperci.

Preparare30 mins
Timp de gătire3 hrs
Timp total3 hrs 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: mancare traditionala romaneasca, reteta de post, sarmale cu ciuperci, sarmale de post, sarmale manastiresti

Ingrediente

  • 1 varza murata mare
  • 450 g ciuperci
  • 1 morcov ras
  • 1 felie telina rasa
  • 1 ceapa mare tocata fin
  • 130 g orez
  • 300 ml suc de rosii
  • 3 linguri pasta de rosii
  • 2 frunze dafin
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 legatura patrunjel verde sau marar, tocat marunt
  •  sare si piper dupa gust
  • boabe de piper
  • 2 crengute de cimbru
  • 2-3 linguri ulei
  • apa fiarta

Mod de preparare

  • Calim ceapa tocata marunt in 2-3 linguri ulei pana devine sticloasa.
  • Punem jumatate din morcovul ras si le calim imreuna inca 1 minut.
  • Punem ciupercile tocate marunt peste acestea si continuam sa calim pana se inmoaie putin.
  • In acest moment adaugam orezul spalat bine si scurs, cimbrul, sare, piper si patrunjelul tocat marunt.
  • Prajim totul inca 1-2 minute, apoi oprim focul.
  • Pregatiti foile de varza, taiat nervurile pentru o impaturire usoara.
  • Luam frunza de varza in mana si punem compozitia de ciuperci cu orez – cam o lingura – pe latimea frunzei, astfel incat sa ne ramana 2 cm la un capat si la celalat al frunzei.
  • Rulam sarmaua si introducem capetele inauntru pentru a nu de desface sarmalele cand le fierbem.
  • Tocam restul de varza ramasa, asezam pe fundul oalei impreuna cu restul de morcov si telina rasa.
  • Amestecam sucul cu pasta de rosii si punem 1/3 din cantitate peste varza si oala, apoi incepem sa aranjam sarmalele cu ciuperci si orez.
  • Tot acum puneti si betele de cimbru si marar, daca vreti.
  • Cand terminam de aranjat sarmalele, turnam restul de suc de rosii, mai punem un rand de varza tocata si boabele de piper. 
  •  Adaugam uleiul si apa fierbinte pana la nivelul sarmalelor.
  • Le lasam la fiert cca 1 ora, completam cu apa fierbinte daca mai este nevoie, apoi le dam la cuptor pentru inca 1 ora.
  • Se servesc calde sau reci cu mamaliga, ambele variante sunt gustoase deoarece reteta nu contine grasimi.

Sarmale de post manastiresti cu ciuperci. Preparatele de post pot fi mult mai sanatoase si gustoase decat cele care contin carne si grasimi, si bineinteles, mai usor de digerat. Se zice ca aceste sarmale de post manastiresti sunt cele care se fac in bucataria Manastirii Prislop de catre maicutele cele mai pricepute in arta culinara.

Postul este o ocazie perfecta pentru a alege mancaruri usoare, mai sanatoase, mai curate. Fie ca alegi sa consumi mancare de post partial sau total, din motive care tin de credinta sau pentru ca vrei sa iti „scuturi” putin organismul inainte de marea masa festiva.

Nutritionistii confirma si ei ca postul detoxifiaza organismul. O cura cu retete de post poate duce la scaderea colesterolului, a tensiunii arteriale, la cresterea concentrarii si a nivelului de energie. De asemenea ajuta la refacerea sistemului imunitar si la usurarea digestiei. Secretul consta in echilibru si diversitate. Da-i corpului tau acelasi aport de substante nutritive pe care le gasea in alimentele de origine animala. Mai exact proteine, vitamine, minerale, aminoacizi esentiali. Alege sa vezi postul ca pe cea mai buna ocazie. Gateste mancaruri usoare, mai sanatoase. Dai organismului tau o pauza de la digestia prajelilor si a dulciurilor pline de zahar!

Nu inlocui produsele de origine animala cu un munte de cartofi prajiti,  orez, paste si paine,  mancaruri de post procesate.   Te vei trezi la final cu multe kilograme in plus, anuland efectul sanatos al postului.

Prin urmare, ce mananci concret, pentru a posti inteligent?
  • Fructele si legumele proaspete sau congelate (fierte sau coapte la cuptor) sunt prietenul tau cel mai bun in post.
  • Oleaginoasele sunt surse excelente de proteine, fibre, vitamine (A, E, B-uri), minerale (fier, zinc, magneziu, calciu, fosfor) si grasimi esentiale (Omega-3 si Omega-6).
  • Quinoa este un aliment doldora de carbohidrati, calciu, vitamine B, magneziu, fier si toti aminoacizii esentiali de care are nevoie corpul uman.
  • Fructele uscate contin carbohidrati si sunt o sursa bogata de fibre.
  • Semintele (in, canepa, chia, susan, dovleac, floarea soarelui) iti pot domoli pofta de dulce si sunt bogate in proteine, fibre si magneziu.
  • Soia este o leguminoasa care contine toti aminoacizii esentiali
  • Fasolea, nautul si lintea au proteine vegetale, carbohidrati, Vitamina B si fier.
Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close