Samosa cu carne de vita
Ingrediente
Pentru foi
- 250 g faina de grau
- 1 lingura varf faina de porumb
- sare
- 4 linguri linguri
- 60 ml apa
Pentru umplutura
- 250 g carne tocata de vita
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 catel usturoi
- 2 lingurite curry
- 1 lingurita ghimbir macinat
- 5 linguri sos de soia
- 1 galbenus de ou
- ulei de masline
- ulei vegetal pentru prajit
Mod de preparare
- Pentru aluat se amesteca fainile, sarea si uleiul.
- Se adauga apoi 50 ml apa calduta si se amesteca bine, apoi restul de apa. Se va obtine un aluat foarte putin lipicios care se framanta apoi pana cand nu se mai lipeste de degete sau de vas.
- Se lasa sa se odihneasca 15 minute.
- Tocati legumele marunt.
- Intr-o tigaie cu ulei de masline ,prajiti ceapa, usturoiul si morcovul.
- Puneti carnea tocata si lasati-o la prajit cateva minute, pana isi schimba culoarea. Rupeti-o usor cu o lingura de lemn, prin amestecare.
- Condimentati cu sare, piper, curry, ghimbir si turnati sosul de soia. Mai lasati 2-3 minute.
- Din aluat intindem o foaie cat se poate de subtire din care taiem patrate si le umplem cu cate o lingura din umplutura(ca la coltunasi).
- Ungem marginile cu apa si le prindem bine apasand cu degetul pentru a nu iesi din umplutura cand le vom praji.
- Repetam procedeul pana terminam aluatul.
- Se prajesc in ulei din abundenta si bine incins pana se rumenesc.
Samosa cu carne de vita un aperitiv delicios din colorata Indie. Un preparat versatil, usor de adaptat gustului tau si al familiei tale.
Denumirea samosa isi are originea in cuvantul persan „sanbosag”, ce inseamna „triunghiuri dragute”. Exista multe tari, din Africa de Nord pana in vestul Chinei, care au propria versiune a pachetelului de aluat crocant cu umplutura, dar samosa este cea mai cunoscuta si cel mai des preparata.
In India, samosa nu este la fel peste tot. Umplutura, amestecul de condimente si garniturile ce o insotesc depind de ingredientele si traditiile locale. In Mumbai, de exemplu, un burger samosa (samosa pav) este o samosa servita in ladi pav (paine) si este considerat mancare de strada. In Punjab insa, samosa va fi insotita de channa masala (curry cu naut). In nord, aluatul este deseori umplut cu carne tocata, in timp ce in sud, umplutura va mai degraba vegetariana si iute. Chiar si modul in care este impaturit aluatul poate varia de la regiune la regiune. In orice varianta, nicio reuniune de familie nu este completa fara samosa.
Samosa si pakoras sunt populare in timpul Ramadanului, cand se incheie postul zilnic.
Samosa este perfecta ca gustare, in timp ce versiunile mai mari pot fi servite ca un pranz usor. Delicioase atunci cand le inmoi intr-un chutney preferat, le mananci cu mana, fiind create pentru a fi savurate din mers.
Incearca si tu samosa cu carne de vita!