Salata de boeuf
Ingrediente
Pentru salata
- 1,5 kg cartofi rosii
- 1kg morcovi
- 200 g mazare
- 150 g masline verzi
- 5 castraveti murati
- 3 gogosari murati
- sare dupa gust
Pentru carnea de vita
- 300 g carne de vita
- 1 pastarnac
- 1 telina
- 1 patrunjel radacina
- 1 ceapa
- 1 morcov
Pentru maioneza
- 3 galbenusuri
- 3 linguri mustar
- 300 ml ulei
Mod de preparare
- Carnea si legumele pentru carne, se pun la fiert într-o oală, în apă rece cu sare.
- Cand spuma se formeaza, se va indeparta cu grija de la suprafața.
- Morcovii si cartofii pentru salata se pun si ei la fiert, separat. Eu ii pun in coaja. Cand aproape au fiert, se pune si mazarea pentru cateva minute.
- Intre timp tocati marunt, cubulete, gogosarii, castravetii si maslinele.
- Cand carnea a fiert, se scoate din supa si se lasa la odihnit pe un tocator de lemn, pentru a se raci putin, apoi se taie cubulete mici, asemenea legumelor. Zeama nu se arunca! Strecoara bine si se pastreaza pentru prepararea altor retete. Este ce numim noi astazi stock de vita.
- Cartofii si morcovii se curata de coaja si se toaca si ei cubulete mici.
- Amestecati bine toate ingredientele intr-un castron incapator.
- Pentru maioneza, puneti in mixer ingredientele si mixati incet.
- Cand maioneza este gata, se amesteca si ea, cu o lingura de lemn sau spatula de cauciuc, cu legumele si carnea din castron.
- Salata de boeuf se orneaza de obicei cu un strat subtire de maioneza si se aseaza muraturi, frunze de patrunjel si masline, in diferite forme.
Salata de boeuf – daca ne gandim la un preparat care, de sarbatori, este nelipsit de pe mesele noastre, salata de boeuf e cu siguranta prima varianta care ne vine in minte.
In ciuda denumirii, aceasta salata nu este un import frantuzesc. Inventatorul ei pare sa fi fost bucatarul belgian Lucien Olivier. In anii 1860, era mare chef peste bucataria hotelului Hermitage, locul unde se strangea lumea buna a Moscovei.
Reteta lui Olivier, un secret bine pazit
Se pare ca salata conceputa de el si devenita emblema gastronomica a hotelului moscovit difera pe ici-pe colo, de salata de boeuf asa cum o stim noi. Bucatarul belgian a pazit cu polonicul si tocatorul celebra reteta. Astazi nu stim decat ca ea continea limba de vitel, fazan, caviar, crustacee, capere si rata afumata, pe langa multe altele. Ca dressing, bucatarul folosea un tip de maioneza din otet, mustar si un tip de ulei provensal. Reteta nu e cunoscuta nici azi.
Unul dintre ajutoarele sale, bucatarul Ivan Ivanov, a incercat sa fure reteta. Profitand de faptul ca seful sau a parasit laboratorul unde obisnuia sa pregateasca in singuratate condimentele salatei, s-a strecurat inauntru, notandu-si o parte din ingredientele recunoscute. Ivanov si-a dat demisia de la Hermitage si s-a angajat la concurenta, la Hotel Moskva, unde a pus pe meniu o dubioasa salata Stolicinaia.
Lucien Olivier a murit in 1883, la 45 de ani, fara a dezvalui ce continea fabuloasa reteta. Tocmai de aceea, salata sa a inceput sa cunoasca nenumarate versiuni. Una dintre ele fiind numita chiar salata ruseasca, facuta din legume, oua si maioneza, salata moscovita.
Amestecuri de legume, cuburi de piept de pui si maioneza sau vinegreta se intalnesc la tot pasul, din India, Pakistan sau Israel pana in America. Cei care au facut insa salata de boeuf celebra si au exportat-o au fost romanii. Nu este nici pe departe atat de complexa pe cat era salata Olivier. Dar, cu siguranta este delicioasa si multi straini au devenit dependenti de ea.