Saganaki -aperitiv grecesc

174

Saganaki - aperitiv grecesc

Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Greceasca
Cuvânt cheie: aperitiv cu branza, aperitiv grecesc, branza kefalograviera, reteta aperitiv simplu

Ingrediente

  • branza kefalograviera
  • faina
  • oregano si lamaie pentru servit

Mod de preparare

  • Taiati branza in felii groase de 1 cm. Treceti feliile prin faina pe toate partile si apoi scuturati excesul de faina.
  • Incingeti intr-o tigaie antiaderenta putin ulei, doar cat sa se unga usor (ca la omleta).
  • Prajiti bucatile de branza pe ambele parti pana se rumenesc usor.
  • Scoateti branza pe servetele de bucatarie, sa se absoarba de grasime.
  • Serviti imediat bucatile fierbinti de branza presarate cu oregano si stropite cu suc de lamaie.
  • Pofta buna!

Saganaki -aperitiv grecesc foarte apreciat. O reteta ce va aduce multa bucurie pe masa familiei tale si te va duce cu gandul la frumoasa Grecie.

Kefalograviera este una dintre cele mai populare brânzeturi grecești.

Kefalograviera este una dintre cele mai noi brânzeturi grecești, dar a devenit una dintre cele mai importante brânzeturi comerciale. Producția a început în anii 1960 și a devenit rapid o brânză de masă preferată. Este produsă în munții accidentați din Epirus și Macedonia și este fabricat din lapte de oaie de 100% sau dintr-un amestec de lapte de oaie și de capră.

Este îmbătrânită timp de trei luni sau mai mult înainte de a fi disponibilă spre vânzare. Are un gust picant caracteristic si o aroma bogata si poate fi mancat simplu, rasa peste paste, ca acompaniament la vin, folosita la gatit sau prajita. Un gust putin sarat, aroma foarte bogata.

Saganaki este termenul folosit pentru o tigaie mica cu manere in doua parti, cu fund gros, ce are o forma rotunda sau ovala.

Exista mai multe retete ce se fac in aceasta tigaie, dar cea mai folosita si mai populara este cea cu branza.

Tipul de branza ales pentru aceasta reteta este foarte important. Este nevoie de o branza tare, ce va rezista la caldura in timpul gatirii, astfel incat sa nu se topeasca. Tipurile de branza grecesti care pot fi folosite sunt graviera, kefalograviera sau kefalotyri, doar in Creta se face cu halloumi, insa celebra feta nu este indicata (cu siguranta in Grecia nu veti gasi saganaki cu feta, desi vad pe multe bloguri astfel de retete).

Le gasiti in magazinele cu produse grecesti, in anumite supermarketuri dar si online.

Daca v-a placut reteta de astazi, Saganaki -aperitiv grecesc, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close