Rulada cu crema de zmeura

374

Preparare1 hr
Timp de gătire20 mins
Timp total1 hr 20 mins
Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: blat de ciocolata, crema de zmeura, desert, prajitura, rulada cu crema, rulada cu fructe

Ingrediente

Pentru blatul de ciocolata

  • 6 oua mari
  • 150 g zahar alb, granulat
  • 1 esenta de vanilie
  • 125 g faina
  • 40 g cacao
  • 4 g praf de copt
  • 60 g zahar pudra pretru pudrat

Pentru umplutura de zmeura

  • 250 g zmeura proaspata, sau congelata
  • 3 linguri lichior de zmeura, sau sirop de zmeura

Pentru umplutura de crema

  • 175 ml smantana lichida, rece
  • 115 g unt, nesarat
  • 225 g crema de branza
  • 120 ml lapte condensat, indulcit
  • 1 esenta de zmeura

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 175 grade Celsius. Tava pentru copt se pregateste cu hartie de copt unsa cu putin ulei
  • Pregatim blatul de ciocolata
  • In bolul mixerului, puneti ouale, zaharul si vanilia. Mixati la viteza mare 5-7 minute.
  • Intr-un castron amesteca faina, cacao si praful de copt.
  • Cu lingura puneti mixul de faina peste mixul de oua, pana cand aceasta se incorporeaza complet. Se amesteca usor cu o spatula de cauciuc.
  • Turnati aluatul in tava de copt si dati la cuptor 20 de minute.
  • Cand este gata, presara zaharul pudra, pe toata suprafata. Aceasta va impiedica blatul sa se lipeasca de prosop.
  • Foarte important sa rulati prajitura atata timp cat aceasta este inca fierbinte.
  • Peste blat puneti un prosop de bucatarie, curat. Rasturnati tava cu fundul in sus, astfel incat blatul sa se aseze pe prosop. Indepartati hartia de copt usor, pentru a nu rupe blatul.
  • Acum rulati blatul impreuna cu prosopul. Se lasa la racit complet.
  • Odata ce blatul s-a racit complet, ne apucam de umplutura.
  • In bolul mixerului, puneti smantana lichida, laptele condensat, esenta de zmeura, untul si crema de branza.
  • Mixati la viteza medie, pana cand crema formeaza varfuri rigide. Foarte important sa nu mixati foarte mult, altfel crema se va taia. Daca nu umpleti imediat rulada cu aceasta crema, o puteti pastra la frigider.
  • Facem si umplutura de zmeura. Puneti zmeura si lichiorul intr-un bol. Pasati cu o furculita pana cand veti obtine un piure.
  • Pentru a asambla rulada, desfaceti blatul foarte usor, din prosop.
  • Asezati sosul de zmeura pe toata suprafata blatului.
  • Asezati crema in mod egal, pe blat. Daca vreti sa ornati rulata, pastrati putina crema intr-un pos.
  • Usor, rulam din nou blatul. Se orneaza cu crema si zmeura (obtional)
  • Dati rulada la frigider pentru cateva ore sau peste noapte, inainte de a o servi.
  • Enjoy!

Rulada cu crema de zmeura un desert delicios, pe placul tuturor. Prajitura este balanta perfecta intre dulce si fructat.

Un blat de rulada simplu sau unul cu cacao este o excelenta baza de prajitura. Rulada poate fi interpretata in mii de variante, una mai gustoasa ca cealalta. Practic, odata ce am pregatit un blat de rulada, putem da frau liber imaginatiei, de fiecare data obtinand o prajitura inedita. Aceasta se poate umple foarte simple cu gemurile sau cremele tale preferate. De asemenea, o puteti chiar si glazura.

Blatul de rulada este, de fapt, un pandispan simplu, elastic, rulat strans cat este inca fierbinte si racit astfel, urmand sa ia forma pe care o dorim.

Tips!
  • Puteti folosi si hartie de copt in locul prosopului, pentru a rula rulada.
  • Compozitia mea de 6 oua, este suficienta pentru tava cuptorului. Blatul nu va iesi subtire si greu de rulat. Daca aveti o tava mai mica, puneti mai putine oua in compozitie.
  • In locul zaharului pudra, puteti folosi cacao.
  • Foarte important sa rulati blatul cat timp este inca fierbinte.

Pana la urma rulada e tot un fel de tort. Ingredientele si cantitatile folosite sunt aceleasi, doar forma e alta. Ruladele mi se par mai usor si mai rapid de facut. Sunt si mai usor de decorat, dupa parerea mea, chiar daca esti incepator in bucatarie. Dar cel mai usor mi se par de portionat. Se taie frumos in felii si poti ajusta pe loc marimea portiilor, in felii mai groase sau mai subtiri dupa cum declara fiecare ca doreste. Oricum le-ai taia, tot vor arata frumos pe farfurie.

Daca totusi nu doriti o rulada, ci optati mai degraba pentru un tort, va recomand retata de tort simplu de ciocolata, de vanile  de capsuni sau morcovi.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close