Rösti – reteta elvetiana cu cartofi prajiti

185

Rösti este un fel de mâncare tradiționala din Elveția, care constă într-o turtă din cartofi prăjiți. Este adesea servit ca si garnitură la mâncărurile principale sau ca fel principal împreună cu diverse adaosuri.

Cartofii sunt fierți, apoi răciți și tăiați în cuburi sau răzuiți și apoi prăjiți în ulei sau unt până devin crocanți și aurii. Adesea, se adaugă și ceapă, iar amestecul este apoi prăjit până când ambele ingrediente sunt crocante și aurii.

Rösti este adesea servit alături de diverse adaosuri, cum ar fi brânză, bacon, ouă ochiuri, ceapă prăjită sau chiar somon afumat. Este considerat un fel de mâncare reconfortant și satisfăcător.

Este un fel de mâncare versatil, care poate fi servit la orice moment al zilei. Este mai frecvent consumat la micul dejun sau ca garnitură la mâncărurile principale, cum ar fi carnea sau peștele.

În regiunile montane ale Elveției, rösti este adesea servit ca fel principal pentru prânz sau cină, împreună cu diverse adaosuri, cum ar fi brânza, ouăle ochiuri, șuncă, ceapa prăjită sau somonul afumat.

În orașele mari din Elveția, cum ar fi Zurich sau Geneva, rösti este adesea servit la micul dejun alături de ouă și bacon, sau ca o opțiune vegetariană împreună cu salată și legume proaspete.

Cum a aparut aceasta reteta?

Originea exactă a rețetei de rösti nu este cunoscută cu precizie. Se crede că acest fel de mâncare a fost inventat în regiunile rurale ale Elveției, în special în regiunile montane din Berna și Appenzell.

Initial, era un fel de mâncare de dimineață consumat de fermieri. Consta in cartofi tăiați în cuburi și prăjiți în unt sau slănină. În timp, rețeta a evoluat și cartofii au fost răzuiți pentru a produce o turtă crocantă și savuroasă.

Unii istorici culinari cred că rösti a apărut ca un fel de mâncare tradiționala de Crăciun. Era preparat în mod special pentru a fi servit împreună cu carnea de porc și salata de varză.

În prezent, variază de la regiune la regiune. Unele dintre acestea adăugând și alte ingrediente, precum ceapă, bacon sau brânză.

Timp de preparare

Timpul necesar pentru a prepara rösti depinde în mare măsură de cantitatea de cartofi pe care o folosiți și de experiența dumneavoastră în bucătărie. În general, pregătirea rösti-ului poate dura între 30 și 45 de minute.

Iată un ghid aproximativ al timpilor:

 • Curățarea și tăierea cartofilor poate dura aproximativ 10-15 minute, în funcție de cantitatea de cartofi.
 • Stoarcerea cartofilor într-un tifon curat poate dura încă 5-10 minute.
 • Prăjirea rösti-ului în tigaie poate dura aproximativ 20-25 de minute. Este important să așteptați până când rösti-ul este crocant și aurit pe ambele părți.

În total, veți avea nevoie de aproximativ 30-45 de minute pentru a prepara rösti-ul, începând de la curățarea și tăierea cartofilor și până la servirea acestuia.

Rosti elvetian

Preparare10 minutes
Timp de gătire20 minutes
Timp total30 minutes
Fel de mâncare: aperitiv, garnitura, mic dejun
Bucătaria: Elvetiana
Cuvânt cheie: Bucătărie elvețiană, cartofi prajiti in stil belgian, Cea mai bună rețetă de rösti, Cum să gătești cartofii pentru rösti, Cum să prepari rösti, garnitura, Garnitură tradițională, Gastronomie alpină, Gastronomie elvețiană, Mâncare de cină, Mâncare de confort, Mâncare de mic dejun, Mâncare de prânz, Mâncare tradițională elvețiană, mancare vegetariana, Rețetă de bază de rösti, Rețetă de cartofi prăjiți, Rețetă de mâncare tradițională elvețiană, Rețetă de rösti, Rețete simple, Rösti, Rösti aurit, Rösti clasic, Rösti crocant, Rösti cu brânză, Rösti cu ou ochi, Rösti de casă, Tradiție culinară elvețiană, Turtă de cartofi
Porţii: 4

Ingrediente

 • 4-5 cartofi mari fierti
 • 2 linguri de unt
 • Sare și piper după gust

Mod de preparare

 • Curățați și tăiați cartofii în cuburi mici sau râzuiți-i cu un răzător.
 • Puneți cartofii într-un tifon curat și stoarceți-i pentru a îndepărta excesul de apă. Aceasta este o etapă importantă pentru a obține o turtă crocantă și nu una moale.
 • Încingeți o tigaie mare pe foc mediu și adăugați untul. Dacă doriți, puteți folosi și ulei în loc de unt.
 • Adăugați cartofii în tigaie și presați-i pentru a forma o turtă uniformă. Încercați să obțineți o grosime de aproximativ 1 cm.
 • Prăjiți rösti-ul timp de aproximativ 10-12 minute sau până când este crocant și aurit. Puteți verifica consistența turtii apăsând-o cu o spatulă; dacă este crocantă pe ambele părți, este gata.
 • Întoarceți rösti-ul pe partea cealaltă și mai prăjiți-l timp de încă 10-12 minute.
 • Scoateți rösti-ul din tigaie și presărați sare și piper după gust.
 • Tăiați rösti-ul în bucăți și serviți-l imediat.

Puteți servi rösti-ul ca o garnitură la carnea de porc sau de pui, sau puteți adăuga brânză topită, ouă ochiuri sau alte adaosuri după gust. Poftă bună!

Daca v-a placut reteta de astazi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close