Rosii uscate la borcan in ulei de masline

Preparare15 mins
Timp de gătire6 hrs
Timp total6 hrs 15 mins
Fel de mâncare: muraturi
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: camara pentru iarna, rosii deshidratate la borcan, rosii deshidratate la cuptor, rosii in ulei, rosii la borcan, rosii uscate
Porţii: 1 kg

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 2 kg rosii injumatatite
  • 300 ml ulei de masline
  • 10 catei de usturoi
  •  sare si piper dupa gust
  • 2 lingurite zahar
  • 2 lingurite busuioc uscat

Mod de preparare

  • Incingeti cuptorul la 100 de grade si pregatiti tava pentru cuptor cu un strat de folie de aluminiu.
  • Asezati rosiile injumatatite intr-un singur strat, cu partea taiata in sus.
  • Intr-un castron mic amestecati sare, zahar, piper, busuioc si presarati acest amestec peste rosii.
  • Pisati usturoiul si amestecati-l cu cateva linguri de ulei de masline. Ungeti rosiile cu acest amestec.
  • Dati tava la cuptor pentru 4-6 ore, in functie de grosimea rosiilor.
  • Rosiile sunt gata cand sunt mai uscate, dar inca elastice - din cauza uleiului poate sa va para ca inca nu sunt gata. In 6 ore sigur se fac.
  • Daca le tineti la frigider doar le arnajati in borcane si turnati ulei de masline printre ele.
  • Daca le conservati si le tineti in conditiile normale, nu la frigider, le capsati bine si le puneti pentru 40-45 minute la sterilizat la cuptor, la 150 grade.
  • Pofta buna!

Rosii uscate la borcan in ulei de masline, perfecte pentru camara de iarna si nu numai. Adevarate bombe aromate pentru orice sandwich, salate, paste, ciorbe etc. Cu aceste rosii deshidratate puse in ulei se poate face si chec aperitiv.

Innobileaza si dau o aroma deosebita, intensa de rosii si mirodenii.

Rosiile perfecte pentru aceasta reteta sunt rosiile Roma, San Marzano sau cherry, deoarece nu au multa zeama la interior. Folositi rosii carnoase si coapte bine.

Daca rosiile sunt mari, taiati-le in 4. Peste rosii puteti pune orice condimente doriti, chiar si fulgi de chili. Mai puteti pune oregano, rozmarin, cimbru si busuioc, toate proaspete, culese din gradina.

Desi in ceea ce priveste timpul necesar, aceasta reteta nu este tocmai una economica, ea este totusi o solutie sanatoasa si cu ajutorul careia de poti bucura de rosii in mijlocul iernii, fara a cheltui multi bani si a constata ca nu au niciun gust. 

Rosiile mai pot fi uscate si la soare, caz in care durata de preparare este mai mare. Timp de 2-3 zile, rosiile trebuie sa stea in soare dogoritor, dar sa fie si acoperite cu un material textil in acelasi timp, pentru a le feri de insecte.

Daca v-a placut reteta de astazi, rosii uscate la borcan, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close