Risotto Milanese

297

 

Risotto Milanese

Preparare30 mins
Timp de gătire25 mins
Timp total55 mins
Fel de mâncare: fel principal, garnitura
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: garnitura carne, orez cu sofran, reteta italiana, reteta rapida, reteta simpla, risotto, risotto alla milanese, risotto cu sofran, risotto milanese
Porţii: 4

Ingrediente

  • cateva oase de vita cu maduva
  • 2 l stock de pui sau legume
  • sofran
  • 60 g unt
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 500 g orez cu bob rotund
  • 250 ml vin alb, sec
  • 250 g parmezan razuit
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Scoate maduva din oase cu degetul sau folosind un cutit. Taie maduva cubulete de 1 cm.
  • Intr-o oala da la fiert stock-ul, pune sofran si lasa la cald.
  • Intr-o alta tigaie incapatoare pune o lingura de unt si prajeste maduva.
  • Adauga ceapa si prajeste pana cand se inmoaie.
  • Pune orezul si mai amesteca 1 minut.
  • Toarna vinul peste orez si lasa la fiert pana cand acesta se evapora aproape complet.
  • Puneti acum 250 ml de stock iar cand lichidul este aproape tot absorbit de orez, adauga si restul .
  • Condimenteaza cu sare si piper si lasa la fiert 18-20 de minute sau pana cand orezul este fiert al dente.
  • Cand este gata se indeparteaza de pe foc, se adauga restul de unt si parmezanul razuit. Amestecati.
  • Sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Risotto Milanese o reteta italiana clasica si veche. Este delicios, se serveste ca fel de baza sau ca o garnitura la mancarurile din carne.

Sfaturi pentru un risotto reusit:

-Se foloseste orez special, cu un continut mai mare de amidon, cu bobul rotund. Amidonul este cel care da consistenta cremoasa si lipicioasa specifice la risotto. Cele mai bune sortimente sunt orezul Arborio si Carnaroli. Carnaroli este cel mai apreciat în Italia, indicat mai ales pentru risotto cu legume sau carne, iar Arborio nu are la fel de mult amidon şi absoarbe mai puţin lichid, insa e mai usor de lucrat cu el.

-Folositi un vin alb, sec, de buna calitate. Se poate folosi si un vin spumant dar sec. Risotto e si mai fin.

-Nu uitati sa caliti usor orezul cu ceapa, in felul acesta se fragezeste.

-Folositi un parmezan de buna calitate, proaspat razuit, nu din cel la pungulite, gata razuit sau foarte ieftin. Gustul va fi diferit.

-In momentul servirii puteti pune deasupra felii fine de parmezan ras. Se rad cu cutitul economic de curatat legume daca nu aveti cutit special.

Mica istorie a retetei

Risotto alla milanese este o reteta cunoscuta inca din Evul mediu, de la sfarsitul secolului XVI. Mai precis, in anul 1574 s-a servit la nunta fiicei unui producator de sticla, Valerio di Flandra, care lucra atunci la ferestrele vestitului Dom din Milano.

Bucatarul s-a inspirat din bucataria araba si evreiasca si a adaugat unt si sofran la reteta de risotto alb. Sofranul era folosit in bucataria araba, iar sticlarul il folosea ca sa coloreze sticla in galben.

Preparatul a fost extrem de apreciat datorita gustului aparte si culorii galbene, sinonima cu bogatia, fiind culoarea aurului. Imediat a inceput sa se gateasca aceasta mancare in tavernele si casele bogatilor din Milano.

Nu se mai pomeneste nimic despre acest fel de mancare pana in anul 1809, când se numește „orez galben la tigaie”. Mai târziu, în 1829,in alta carte de retete, faimosul preparat milanez este numit „risotto alla milanese giallo”, luand numele cu care este universal cunoscut astazi. In 1891 apare in vestitul retetar italian ,,Stiinta in bucatarie, arta de a manca bine,, scris de catre Pellegrino Artusi.

Daca v-a placut reteta de astazi, Risotto Milanese, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close