Risotto de trufe

332

 

Risotto de trufe

Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: orez cu ciuperci, reteta fara carne, risotto cu ciuperci, risotto cu trufe
Porţii: 4

Ingrediente

  • 1 linguriță de ciuperci porcini uscate
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi tocat mărunt
  • 225 g de ciuperci albe, feliate
  • 2 lingurițe rase de trufe
  • 400g de orez Arborio
  • 150 ml de vin alb sec
  • 1,5 litri de supă fierbinte de legume
  • 40g de unt
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat
  • Parmezan proaspăt ras presarat pe deasupra

Mod de preparare

  • Pune la înmuiat ciupercile porcini, în apă fierbinte, timp de 10-12 minute și apoi scurge-le bine. Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare și adaugă ceapa și usturoiul. Prăjește-le la foc mediu timp de 2-3 minute, până se înmoaie. Adaugă ciupercile albe și prăjește-le încă 2-3 minute, până când se rumenesc.
  • Amestecă orezul, toarnă vinul și fierbe totul amestecând continuu, până când lichidul se absoarbe. Adaugă 150 - 200 ml de supa de legume și lasă amestecul să fiarbă înăbușit, amestecând din nou, până când lichidul se absoarbe. Continuă să adaugi supa până când se absoarbe tot lichidul și orezul devine plin și arată pufos.
  • Taie ciupercile porcini înmuiate și adaugă-le în risotto împreună cu untul, trufa rasă, sare și piper. A se servi cu o cantitate generoasă de parmezan proaspăt ras.

Risotto de trufe o reteta italiana clasica si veche. Este delicios, se serveste ca fel de baza sau ca o garnitura la mancarurile din carne.

Ce sunt trufele este intrebarea pe buzele multor romani care aud preturile ametitoare, de cateva mii de euro chiar, la care pot ajunge acestea. Mai exact, trufele sunt niste ciuperci deosebite, aromate, care cresc la circa 20 – 30 cm adancime. Se pot gasi doar cu ajutorul cainilor special antrenati, iar daca ai reusit sa gasesti chiar si un kilogram atunci te poti declara chiar bogat. La propriu.

Sfaturi pentru un risotto reusit:

-Se foloseste orez special, cu un continut mai mare de amidon, cu bobul rotund. Amidonul este cel care da consistenta cremoasa si lipicioasa specifice la risotto. Cele mai bune sortimente sunt orezul Arborio si Carnaroli. Carnaroli este cel mai apreciat în Italia, indicat mai ales pentru risotto cu legume sau carne, iar Arborio nu are la fel de mult amidon şi absoarbe mai puţin lichid, insa e mai usor de lucrat cu el.

-Folositi un vin alb, sec, de buna calitate. Se poate folosi si un vin spumant dar sec. Risotto e si mai fin.

-Nu uitati sa caliti usor orezul cu ceapa, in felul acesta se fragezeste.

-Folositi un parmezan de buna calitate, proaspat razuit, nu din cel la pungulite, gata razuit sau foarte ieftin. Gustul va fi diferit.

-In momentul servirii puteti pune deasupra felii fine de parmezan ras. Se rad cu cutitul economic de curatat legume daca nu aveti cutit special.

Mica istorie a retetei

Risotto alla milanese este o reteta cunoscuta inca din Evul mediu, de la sfarsitul secolului XVI. Mai precis, in anul 1574 s-a servit la nunta fiicei unui producator de sticla, Valerio di Flandra, care lucra atunci la ferestrele vestitului Dom din Milano.

Bucatarul s-a inspirat din bucataria araba si evreiasca si a adaugat unt si sofran la reteta de risotto alb. Sofranul era folosit in bucataria araba, iar sticlarul il folosea ca sa coloreze sticla in galben.

Preparatul a fost extrem de apreciat datorita gustului aparte si culorii galbene, sinonima cu bogatia, fiind culoarea aurului. Imediat a inceput sa se gateasca aceasta mancare in tavernele si casele bogatilor din Milano.

Nu se mai pomeneste nimic despre acest fel de mancare pana in anul 1809, când se numește „orez galben la tigaie”. Mai târziu, în 1829,in alta carte de retete, faimosul preparat milanez este numit „risotto alla milanese giallo”, luand numele cu care este universal cunoscut astazi. In 1891 apare in vestitul retetar italian ,,Stiinta in bucatarie, arta de a manca bine,, scris de catre Pellegrino Artusi.

Daca v-a placut reteta de astazi, Risotto de trufe, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close