Risotto cu spanac

216

Risotto cu spanac, mazare ciuperci si parmezan

Preparare15 mins
Timp de gătire20 mins
Timp total35 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: fel principal cina, fel principal pranz, reteta italieneasca, reteta simpla, risotto cu ciuperci, risotto cu spanac
Porţii: 6

Ingrediente

  • 4 linguri unt nesarat
  • 3 catei usturoi
  • 1 ceapa
  • 225 g ciuperci
  •  sare si piper dupa gust
  • 500 ml stock de pui
  • 150 g orez
  • cimbru
  • 250 g spanac
  • 100 g mazare
  • 50 g parmezan, razuit

Mod de preparare

  • Intr-un vas adanc topiti untul.
  • Puneti ceapa si usturoiul si prajiti 3-4 minute sau pana cand ceapa devine translucida.
  • Adaugati ciupercile si prajiti 3-4 minute. Condimentati cu sare si piper.
  • Puneti stock-ul de pui, orezul si cimbru. Lasati la fiert pana cand lichidul scade si orezul se fierbe.
  • Puneti spanacul si mazarea si mai lasati 5 minute la fiert.
  • Adaugati parmezanul, amestecati ocazional 1 minut.
  • Se serveste imediat.

Risotto cu spanac, mazare ciuperci si parmezan. Un preparat cremos si aromat care nu are nevoie de nicio alta garnitura.

Orezul este unul dintre cele consumate alimente din lume, iar Italia este al doilea cel mai mare producator de orez. Nu este de mirare, deci, ca risotto este un preparat important atat pentru bucataria italiana, cat si pentru cea internationala.

Secretul unui risotto ca la carte este moderaratia. Ingredientele, chiar daca sunt putine, trebuie adaugate pe parcurs, mai intai in cantitati mai mici ca sa vezi daca este suficient, apoi completezi daca mai este nevoie.

Cum se alege orezul potrivit

Poate cel mai important aspect cand vrei sa gatesti risotto este alegerea orezului. Pentru un risotto perfect, poti alege unul dintre tipurile de orez de mai jos (denumirile sunt mentionate pe fiecare ambalaj).

  • Carnaroli – absoarbe o cantitate mare de apa si in acelasi timp nu permite mari pierderi de amidon in procesul de preparare. Carnaroli are o textura crocanta chiar si dupa gatire. Este considerat “regele orezului pentru risotto”.
  • Arborio – nu la fel de crocant precum Carnaroli, acest tip de orez este cel mai folosit la prepararea risotto. Singurul neajuns? Daca nu este gatit corect, boabele de orez se inmoaie, iar risotto capata un aspect de terci.
  • Vialone Nano – are o dimensiune mai mica decat cele mentionate anterior si o forma rotunda. Are un continut bogat de amidon, un gust aromat cu tente de ierburi mediteraneene si necesita un timp mai mic de preparare prin comparatie cu orezul Carnaroli.

Exista si alte tipuri de orez potrivite pentru risotto, insa acestea se gasesc mai greu. In acesta categorie intra Baldo, Maratelli si Cal Riso.

Este important de stiut ca anumite specificatii care apar pe ambalaj precum superfino, semifino si fino, se refera la forma bobului de orez si nu la calitatea sa.

Cum se alege oala potrivita

Alegerea oalei in care vei prepara risotto este foarte importanta. Aceasta trebuie sa fie suficient de mare si larga pentru ca orezul sa poate sa fiarba intr-un strat uniform. Daca oala este prea mica, iar orezul este ingramadit, amidonul nu va mai fi eliberat, iar preparatul va pierde din gust.

Daca vrei sa iti iei o oala speciala pentru gatit orez, acesta ar trebui sa fie din aluminiu sau inox, acoperit cu un lac nonaderent, ca sa fie mai usor de curatat.

De asemenea, este important ca baza vasului sa fie groasa – acest lucru va ajuta la distribuirea caldurii. O baza groasa este esentiala in momentul in care orezul incepe sa absoarba apa.

Acum stii ce trebuie sa faci ca sa gatesti un risotto perfect. Urmareste pasii, condimenteaza, decoreaza cu parmezan, si bucura-te de textura cremoasa si de gustul nemaipomenit al risotto cu spanac.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close