Reteta de castraveti murati in saramura
Echipament
- borcan 3 L
Ingrediente
- 2 kg castraveti mici sau medii
- 1,5 l apa
- 30 g sare mare, neiodata
- 5 catei usturoi injumatatiti
- 5 fasii hrean
- cimbru uscat
- 2 foi dafin
- 2 fire marar cu tot cu tija
- 1 ardei iute
- 20 ml otet alimentar
Mod de preparare
- Spalati bine castravetii si borcanul.
- Pe fundul borcanului asezati o coronita de tije de marar, cimbru si 2 fasii de hrean.
- Deasupra lor asezati primul strat de castraveti – in picioare, unii langa altii, bine indesati.
- Peste primul strat puneti cateva bucatele de usturoi si un ardei iute.
- Puneti ai al doilea strat de castraveti.
- Din nou puneti usturoi, foi de dafin si fasii de hrean printre ei.
- Incheiati cu un ultim strat de castraveti pe orizontala.
- Peste castravetii bine indesati asezati ultimele fasii de hrean, fire de marar si cimbru uscat, rasucite in forma de coronita.
- Intr-o oala puneti apa la fiert cu sare. Lasati-o sa clocoteasca 5 minute.
- Stingeti focul si lasati la racit 10 minute. Nu va intra toata cantitatea de apa, insa n-o aruncati deoarece veti completa a 2-a zi.
- Puneti borcanul intr-o tava de metal sau pe un cutit. Rolul metalului este de a preveni pleznirea sticlei prin preluarea si disiparea caldurii.
- Turnati saramura peste castravetii din borcan. Saramura trebuie sa fie cu 1 deget peste castraveti.
- Acoperiti borcanul cu o farfurie si lasati-l la bucatarie 24 de ore.
- A 2-a zi completati cu zeama care v-a ramas.
- Adaugati acum si 20 ml de otet apoi inchideti etans borcanul cu un capac sau folie.
- Castravetii se vor pastra crocanti multe luni.
Reteta de castraveti murati in saramura pentru toamna, este una simpla, rapida si aromata. Castravetii vor ramane crocanti pana la consumare.
CUM SE LEAGA BORCANUL CU CASTRAVETI MURATI?
Taiati patrate din celofan si umeziti-le cu apa rece. Puneti cate 2 straturi de celofan pe fiecare borcan si legati-le strans cu sfoara de bucatarie. Lungimea sforii trebuie sa fie de peste 1,5 m ca sa poata fi stransa in 4-5 ture in jurul gurii borcanului. Un pont: sfoara trebuie udata bine inainte de infasurare. Prin uscare ea se va strange si va lega si mai bine borcanul cu castraveti murati!
In primele 24 de ore castravetii incep sa fermenteze si sa faca spuma. Nu aruncati aceasta spuma! Sarea pe care o folositi trebuie sa fie neiodata. Folositi sare gema, grunjoasa. Daca faceti mai multe barcane cu castraveti, la fiecare litru de apa se pun cate 20 de grame de sare. Saramura din borcan se va limpezi in aproximativ 2 saptamani. Puteti pune si boabe de piper in castraveti, eu nu am pus. Pentru mai multa culoare in borcan puteti pune si rondele de morcovi. Incercati sa alegeti castraveti mici si medii pentru borcane, de asemenea drepti pentru a va usura munca.
Castravetii murati in saramura sunt excelenti atat in salate, cat si cu o multime de alte preparate.
Salata Oliver – reteta ruseasca
Tineti cont de vremea de afara si daca este foarte cald nu va apucati de muraturi! In mod normal muraturile se pun toamna, in lunile septembrie – octombrie!
Daca v-a placut reteta de astazi, reteta de castraveti murati, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.