Regula de 4 zile

583

Regula de 4 zile este o perioadă de testare, o metodă simplă pentru a depista alergiile și sensibilitatea copilului la anumite alimente atunci când începeți diversificarea alimentației.

Regula de 4 zile verifică posibilele reacții alergice sau sensibilități digestive pe care le poate manifesta copilul odată cu introducerea alimentelor noi.

Dacă diversificarea alimentației începe înainte de 6 luni, termenul indicat de medici este de 7 zile pentru fiecare aliment. Asta din cauza faptului că bebelușii atât de mici sunt mai predispuși la probleme digestive și reacții alergice. După 6 luni, termenul indicat de majoritatea medicilor este de 4 zile pentru orice aliment nou introdus în alimentația bebelușului.

Cum aplicăm această regulă?

Regula se aplică încă de la primul aliment solid introdus în meniu. De exemplu, dacă începi diversificarea cu măr, regula spune că trebuie să îi oferi acest aliment timp de 4 zile, consecutive, pentru a vedea cum va reacționa organismul. În timpul celor 4 zile nu trebuie să introduci un alt aliment nou.

De ce 4 zile?

Uneori reacțiile alergice apar după jumătate de oră, însă există situații în care acestea apar și în 2-3 zile.

De ce trebuie să respecți regula celor 4 zile?

În momentul în care bebelușul va avea o reacție alergică, va fi dificil să îți dai seama care e acel aliment, în cazul în care nu ai respectat regula de 4 zile.

Cum introducem noile alimente?

-zilele 1-4: alimentul A, de la 1 linguriță până la 10 lingurițe, depinzând de pofta de mâncare a bebelușului
-zilele 5-9: alimentul A + alimentul B, în cantități progresive
-zilele 9-12: alimentul A + alimentul B + alimentul C, în cantități progresive
și așa mai departe până când introducem majoritatea alimentelor.

În ce parte a zilei îi oferim copilului alimentul nou?

Ar fi bine să-i oferi alimentul nou dimineața sau la prânz, pentru ca în cazul unor eventuale probleme, să poți interveni imediat.

La ce vârstă încetăm să mai aplicăm regula?

Odată ajuns la vârsta de 10 luni, cu siguranță micuțul tău a încercat deja o mulțime de alimente noi. Acest lucru înseamnă că deja ai depistat care aliment declanșează reacții digestive neplăcute sau reacții alergice. Medicii spun că odată ajuns la această vârsta, poți înceta să aplici aceasta regula. 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close