Rata confiata cu cartofi sarladaise
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Rata confiata
- 2 pulpe de rata intregi
- 1 lingura sare
- piper curcubeu
- cimbru
- foi de dafin
- 2 catei usturoi
- 500 g grasime de rata topita
Cartofi sarladaises
- 500 g cartofi rosii, medii
- 2 catei de usturoi
- 1 legatura patrunjel proaspat
- cimbru
- 3 linguri grasime de rata topita
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Incepem prim a pregati rata confiata, procesul fiind lung. Frecati pulpele de rata cu usturoi strivit.
- Amestecati intr-un vas de sticla sarea cu piperul , foile de dafin si frunzele de cimbru.
- Frecati pulpele de rata cu amestecul obtinut si lasati-le la rece/ frigider, in vasul acoperit cu un capac, cel putin 5 ore pana la 48h, intorcandu-le o data.
- Curatati pulpele de sare si condimente si puneti-le intr-un vas de lut cu cativa catei de usturoi, acoperindu-le integral cu grasime.
- Incalziti cuptorul la 120° si introduceti vasul in cuptor. Lasati carnea in cuptor la foc mic 4-5 ore.
- Pregatim acum cartofii sarladaise. Spalati cartofii si tatiati-i rondele subtiri. Uscati-i cu un prosop de hartie.
- Incingeti grasimea de rata intr-o tigaie. Adaugati cartofii si prajiti-i usor la foc iute, amestecand constant pana incep a se rumeni.
- Condimentati cu sare si piper proaspat macinat. Adaugati usturoiul feliat subtire si patrunjelul tocate marunt.
- Acoperiti si sotati cartofii la foc mic cca 20'-25', scuturand tigaia usor din cand in cand. Cartofii vor fi aurii, crocanti la exterior si moi in interior.
- Serviti pulpele de rata pe un pat de cartofi sarladaise.
Rata confiata cu cartofi sarladaise este fara dubii o reteta delicioasa. Timpul de pregatire este mare, dar merita asteptarea, va promit!
Cartofi à la sarladaise este o reteta frantuzeasca de cartofi prajiti in grasime de rata sau gasca, serviti cu usturoi si patrunjel proaspat. Cu exceptia grasimi in care se prajesc ii putem compara cu cartofi nostri prajiti si serviti cu ostropel. Gasesti aici mai multe retete frantuzesti.
Carnea de rata are o aroma deosebita daca este pregatita dupa reguli stiute numai de cei pasionati de arta culinara. Timpul cat trebuie sa stea in cuptor sau durata fierberii, condimentele si sosurile care ii pun in valoare aroma si pastreaza carnea frageda sunt secrete pe care le aflati din retetele noastre.
Rata este o pasare cu carne rosie, foarte hranitoare si gustoasa. Carnea de rata este o sursa buna de proteine de inalta calitate. Fara piele, are o valoare calorica chiar mai mica decat carnea de pui.
Exista un mare avantaj al consumului ponderat de carne de rata, si acesta este dat de grasimea de rata. Punctul de topire al grasimii rata este de doar 14 grade Celsius. Cu mult mai mic decat temperatura corpului uman si din acest motiv este usor de eliminat. Comparativ cu punctele de topire ale grasimii de carne de vita, porc si pui care sunt 45, 38 si 37 grade Celsius. Punctul de topire scazut al grasimii permite carnii de rata sa fie foarte delicioasa chiar si atunci cand este servita rece.
Spor la gatit rata confiata cu cartofi sarladaise si pofta buna!