Quinoa cu ciuperci si alune
Ingrediente
- 250 g ciuperci
- 180 g quinoa
- 75 g alune decojite si nesarate
- 2 catei de usturoi
- frunze de busuioc
- patrunjel
- 5 linguri ulei de masline
- 1 ceapa
- 350 ml apa
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Spalati si tocati ciupercile si ceapa.
- Inr-o oala incingeti 2 linguri de ulei de masline si prajiti ciupercile 2 minute.
- Scoteti ciupercile pe o farfurie, puneti in oala inca 2 linguri de ulei si prajiti ceapa 2 minute.
- Puneti quinoa peste ceapa, adaugati apa, condimentati cu sare si piper. Prajiti inca 1-2 minute.
- Lasati la fiert 20 de minute, la foc mediu, acoperit cu un capac.
- Alunele se prajesc 1 minut la tigaie, fara ulei.
- Cand timpul de fierbere a trecut, puneti inapoi in oala ciupercile si alunele.
- Tocati busuiocul, patrunjelul si pisati usturoiul. Puneti totul in castron si amestecati cu o lingura de ulei.
- Turnati mixul din castron peste quinoa, amestecati.
- Sunteti gata de servit!
Quinoa cu ciuperci si alune, un preparat sanatos si satios. Un preparat perfect pentru orice dieta sau pentru zilele de post.
Inainte de a o gati, se clatesc bine boabele de quinoa cu apa – asta va indeparta si eventualul gust amarui.
Quinoa se gateste la fel ca si orezul doar ca intr-un timp mai scurt. Puteti folosi instructiunile de gatire care se regasesc pe pachet.
Pentru un plus de aroma, puteti fierbe quinoa in supa in loc de apa. Iar daca doriti un aspect mai deosebit, puteti folosi quinoa tricolora.
Bine de stiut este ca 1 cana de quinoa uscata reprezinta aproximativ 3 cani gatita (sau 4-6 portii).
Timpul de fierbere este undeva intre 15 si 20 de minute.
Tipuri de quinoa
Exista multe tipuri din aceste seminte care se consuma in lume, insa, in tara noastra sunt apreciate in special cele albe, rosii si negre.
Quinoa alba se intalneste cel mai des si este cea mai delicata ca si textura. Se gateste in doar 15 minute, iar pentru a nu se lipi boabele intre ele, se recomanda sa puneti o lingura de ulei.
Quinoa rosie nu difera cu mult de cea alba, insa este intrebuintata pentru aspectele sale decorative. Textura este crocanta, iar boabele nu se lipesc intre ele. E nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a fi gatita.
Quinoa neagra este cea mai buna din punct de vedere nutritiv, avand cele mai mari valori energetice. Este crocanta si usor nisipoasa si se gateste in 25 de minute.
Toate culorile au aproximativ aceleasi beneficii, motiv pentru care veti gasi in magazine si mixuri de quinoa.
Micutele bobite sunt bogate in proteine, magneziu, fibre si fier. De asemenea, sunt o sursa foarte buna de fosfor si calciu, recomandandu-se in special in regimurile alimentare vegane.
Spor la gatit quinoa cu ciuperci si alune!