Purcelus de lapte la cuptor

12

Purcelus de lapte la cuptor

Preparare30 mins
Timp de gătire7 hrs
La marinat1 d
Timp total1 d 7 hrs 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: bait pentru purcel de lapte, marinada pentru purcel de lapte, masa festiva, purcelus de lapte la cuptor, purcelus de lapte la tava, reteta purcel de lapte

Ingrediente

  • 1 purcel de lapte cca 7 kg
  • 200 ml. ulei de măsline virgin
  • 1 pahar vin rosu
  • 10 - 15 catei de usturoi
  • sare 
  • ierburi proaspete (rozmarin, cimbru, oregano, cimbru si dafin)
  • 1 lingura suc proaspat de lamaie
  • 3 linguri de muștar
  • 1 lingura miere de albine
  • piper măcinat
  • 1 mar sau gutui
  • 1 ceapa

Mod de preparare

  • Purcelul de lapte se spala si se usuca bine (in caz ca nu ati cumparat unul gata curatat).
  • Se pune pe spate, se despica pe burta in lungime cat mai aproape de cap si se dezososeaza. Incercati sa taiati si pulpele si dezosati-le. Recuperati carnea de pe oase.
  • Se prepara o marinada dintr-o parte din ingredientele aratate mai sus: ierburi aromate tocate marunt mustar, ulei de masline,2-3 catei de usturoi presati, sare, piper, putina zeama de lamaie si putina coaja de lamaie , cu aceasta marinada se unge tot purcelul (de preferinta se maseaza cu mainile pentru a intra marinada mai bine in carne) apoi se pune la frigider pentru 24 ore.
  • Bucatile mai mari de carne recuperate de pe oase se amesteca cu cealalta parte din ierburile aromate tocate fin, mustar, usturoi presat, sare, piper, putina zeama de lamaie si putina coaja de lamaie si se pune deasemenea la frigider pentru 24 ore.
  • A doua zi,se inteapa carnea din loc in loc si se introduc cateva bucati mari de usturoi, apoi amestecul de carne si condimente se intinde peste purcel,se coase pe burta si se aranjeaza cu mainile in asa fel incat sa se obtina vizual un aspect placut.
  • Urechile purcelului se acopera cu folie de aluminiu pentru a nu se arde.
  • Purcelul astfel pregatit se pune la tava la temperatura de 180°C, pentru aproximativ 7ore(1 ora pentru 1 kg.de carne).
  • In tava in jurul pucelului se pune apa, 1 mar sau gutui,o ceapa, putin ulei sau untura,usturoi si sare.
  • Intre timp se deschide mereu cuptorul si se unge carnea cu sosul din tava, in cazul in care soricul incepe sa se prajeasca prea tare, se va acoperi carnea cu folie.Cu putin inainte de a fi gata, carnea se stropeste cu vinul rosu amestecat cu mierea de albina.
  • Cand carnea este gata se ridica temperatura cuptorului la 250°, programul de grill, si se mai tine purcelul in cuptor (supravegheat) pana soricul devine crocant.
  • Spor la treaba!

Purcelus de lapte la cuptor este un preparat gustos, apetisant, care pe care îl poţi găti şi tu. Pentru prepararea acestei delicatese se foloseste numai acel purcel de lapte, care inca nu a inceput sa manance. Prepararea purcelului de lapte începe înainte de cumpărarea lui. Măsuraţi cuptorul, luând în calcul şi dimensiunile recipientului în care îl veţi pregăti.

În funcţie de furnizor şi conştiinciozitatea sa, purcelul a fost deja bine curăţat în locul de provenienţă, dar nu strică o clătire temeinică înainte de preparare. Am rugămintea de a nu uita că şi aici se aplică sfânta regulă a oricărui preparat cu carne la cuptor!Stergeţi bine orice urmă de apă, tamponând temeinic cu şervete de bucătărie. Doar aşa uleiul de măsline cu care îl ungeţi aderă uniform pe piele.

Porcul se descompune destul de încet, mult timp, ca şi cum doar ar transpira şi pare să nu devină niciodată crocant, aşa cum vi s-a promis. Lăsaţi-l în pace. Cartilajul şi oasele din interior livrează încet o cantitate mare de colagen, semnul caracteristic al cărnii ce va deveni fragedă. Doar în ultimele 20 sau 30 de minute, creşteţi temperatura cuptorului, astfel încât aerul din interior să iasă la suprafaţă prin pielea crocantă.

Recomand cu căldură ca prima porţie să ajungă în faţa celei mai elegante persoane de la masă. Da, acolo unde sunt catifeaua şi perlele strălucitoare. Recompensa va fi imensă: regina eleganţei, singura persoană de la masă care ştie cum se foloseşte corect cuţitul pe peşte renunţând la etichetă şi lingându-şi degetele.

Daca v-a placut reteta de astazi, purcelus de lapte la cuptor, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close