Pui umplut cu orez salbatic, la cuptor
Porţii: 4
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru pui
- 100 g sare mare
- 4 pui mici
- 5 linguri unt, nesarat, la temperatura camerei
- sare si piper dupa gust
- 1 lingura salvie tocata
- 1 lingura cimbru
- 1 lingura rozmarin
- 3 linguri faina
- 60 ml vin alb sec
- 1 l stock de pui
Pentru umplutura
- 100 g orez salbatic
- 400 ml apa
- 2 linguri unt nesarat
- 65 g ceapa, tocata
- 65 g morcovi, razuit
- 1 lingura salvie, tocata
- 2 linguri patrunjel
- 1 lingura otet
Mod de preparare
- Pregatim saramura pentru pui. Dizolva 100 g sare mare in 3 litrii de apa. Pune puii si lasa acoperit 2-3 ore.
- Cand timpul s-a scurs, scoate puii, clateste-i si sterge-i bine cu prosoape de hartie.
- Intr-un castron amesteca 5 linguri de unt, cate o lingura de salvie, cimbru si rozmarin, sare si piper. Lasati deoparte pentru mai tarziu.
- Fierbeti orezul conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Intr-o tigaie, incingeti 2 linguri de unt si prajiti ceapa si morcovul, pana cand se inmoaie, cca 6-8 minute.
- Puneti o lingur de salvie tocata si mai lasati 1 minut.
- Adaugati orezul fiert, patrunjelul si otetul, amestecati bine si mai gatiti 1 minut. Se lasa apoi deoparte pana la folosire.
- Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Puneti gratarul in tava cuptorului. Puii se vor aseza pe gratar, pentru a se scurge grasimea si zeama, in timpul coacerii.
- Umpleti puii cu mixul de orez.
- Asezati-i pe gratar cu pieptul in jos si legati pulpele cu sfoara de bucatarie.
- Dati-i la cuptor 25 de minute.
- Scoateti-i de la cuptor, ungeti-i cu unt si ierburi, intoarceti-i cu pieptul in sus, ungeti-i din nou cu unt .
- In tava puneti o cana de apa, apoi asezati puii pe gratar si mai lasati-i la cuptor inca 20-30 de minute.
- Puii se scot din nou din cuptor, se ung cu unt, se mai toarna o cana de apa in tava, se creste temperatura la 230 grade Celsius.
- Dati puii la cuptor inca 15-20 de minute
- Cand timpul s-a scurs, scoateti puii, ungeti-i din nou cu unt si lasati-i la odihnit 10 minute.
- Pregatim sosul pentru pui. Puneti 3 linguri de zeama din tava si dati la foc mic.
- Puneti faina si lasati la fiert 2 minute, amestecand in continuu.
- Puneti restul de zeama din tava, stock-ul de pui, vinul si lasati la fiert, 5-8 minute, sau pana cand sosul se ingroasa.
- Sunteti gata de servit!
- Pofta buna!
Pui umplut cu orez salbatic, la cuptor. O reteta perfecta si spectaculoasa daca ai invitati, sau pur si simplu, daca vrei sa-ti rasfeti familia.
Tips!
- Pentru aceasta reteta folosit pui mici, de aprox. 500-800 g, pentru ca timpul de gatire sa fie mic. De asemenea, puii trebuie sa aiba o greutate aproximativ similara, pentru a se coace in acelasi timp.
- Daca timpul va preseaza, sariti pasul cu saramura. Acesta este optional, dar si recomandat pentru o carne frageda.
- Stergeti bine puii de apa, inainte de a-i baga la cuptor, astfel pielea va deveni crocanta.
- Pentru un rezultat si mai spectaculos, puneti si o mana de cirese uscate sau stafide, in orez.
- Daca pregatiti umplutura cat timp puiul sta in saramura, lasati umplutura la frigider pana la folosire. Atentie, aceasta trebuie incalzita inainte de a umple puii.
- Folositi un cutit bine ascutit, pentru a putea taia osul puiului, la servire.
- O alta varianta de umplutura pentru pui la cuptor, este tocanita simpla cu ficatei, ciuperci, ceapa si usturoi.
Reteta mea de pui umplut cu orez salbatic, se serveste ca atare, impreuna cu sosul din tava. Insa, bineinteles ca puteti prepara si o salata verde sau o salata coleslaw.
Spor la gatit!