Pui Souvlaki cu sos de iaurt, rosii si castraveti
Ingrediente
Pentru frigaruile de pui
- 450 g piept de pui, fara os si piele, taiat in cubulete
- 2 linguri zeama de lamaie
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita oregano uscat
- 1 lingurita sare mare
- 1/4 lingurita pier negru
- 2 catei usturoi zdrobiti
Pentru sosul de iaurt
- 235 ml iaut grecesc
- 115 ml smantana
- sare si piper dupa gust
- 65 g castraveti tocati marunt si scursi bine de apa
- patrunjel sau marar tocat marunt
Salata
- 100 g castravete tocat
- 100 g rosii tocate, fara samburi
- 2 lingurite zeama de lamaie
- 1 lingura ulei de masline
- patrunjel tocat
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Pregatim puiul. Intr-un castron amestecati zeama de lamaie, uleiul de masline, oregano, sare, piper, usturoiul si 1 lingura de apa.
- Puneti bucatile de pui la masinat cel putin 10 minute, pana la 1 ora.
- Incingeti gratarul la foc mediu.
- Scoate puiul de la marinat si impartiti-l in 4 scobitori (frigarui) .
- Frigeti frigaruile cate 5 minute pe fiecare parte.
- In timp ce puiul este pe gratar, pregatim sosurile.
- Pentru sosul de iaurt: Amesteca, intr-un castron, iaurtul grecesc, smantana, castravetele si patrunjelul sau mararul. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se poate pastra la frigider pana la o zi.
- Pentru salata: amesteca rosiile, castravetele si patrunjelul, intr-un castron. Toarna zeama de lamaie si uleiul si amesteca. Se condimenteaza cu sare si piper. Se poate pastra la frigider pana la o zi.
- Frigaruile Souvlaki se servesc cu sos de iaurt, salata, dar la fel de bine cu cu hummus.
Pui Souvlaki cu sos de iaurt, rosii si castraveti, pentru pranz sau cina. O reteta greceasca, usoara si delicioasa. Reteta mea pentru hummus o gasesti aici. Iti recomand sa incerci o alta reteta orientala Baba Ganoush .
Pui Souvlaki este un preparat tip fast-food de origine grecească, ce constă din bucati mici de carne (porc, pui, vita sau miel) ce sunt insirate pe frigarui. De cele mai multe ori, bucatelele de carne sunt insotite de legume, asa cum este ceapa sau ardeiul gras. In Grecia, souvlaki vine alaturi de cartofi prajiti si produsul este extrem de popular printre eleni.
Se poate spune ca Souvlaki este similar cu gyros-ul, diferenta consta in modul de preparare al carnii. Daca la Gyros carnea este pregatita pe o tepusa verticala din care se taie bucatele mici, la Souvlaki carnea se frige pe frigarui. Multi bucatari folosesc pentru Souvlaki carne marinata in prealabil, dar acest lucru nu este o conditie.
Aceste frigarui se mai servesc si cu un fel de lipie greceasca denumita „Pita” si, evident, cu sos tzatziki.
Daca souvlaki este servit pe o frigare simpla din lemn, atunci este denumit kalamaki.
Arheologii greci au descoperit dovezi potrivit carora souvlaki se pregatea inca din secolul 17 i.Hr.
Daca esti iubitor de pregarate grecesti, am pregatit pentru tine o serie de delicii: