Pui Marengo - reteta frantuzeasca
Ingrediente
- 4 pulpe superioare de pui cu os si piele
- sare si piper dupa gust
- 1 lingura ulei de masline
- 1 ceapa mica, tocata marunt
- 350 g ciuperci de la conserva, taiate felii
- 235 ml vin alb sec
- 115 ml stock de pui sau legume
- 300 g rosii intregi la conserva, cu tot cu suc
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- 1 lingura patrunjel tocat
Mod de preparare
- Incinge o tigaie adanca si incapatoare cu o lingura de ulei de masline.
- Puiul se spala, se sterge bine de apa si se condimenteaza cu sare si piper.
- Prajiti puiul cate 6 minute pe fiecare parte.
- Cand acesta s-a prajit asa cum va place, se scoate pe o farfurie si se pastreaza la cald pana mai tarziu.
- In tigaie puneti acum ceapa si ciupercile si prajiti-le cca. 8-10 minute, amestecand ocazional.
- Puneti vinul si stock-ul peste ceapa si amestecati o lingura de lemn.
- Adaugati si rosiile cu sucul lor si zdrobiti-le usor cu lingura.
- Condimenteaza cu sare si piper, adauga usturoiul si lasa la fiert.
- cand a inceput sa fiarba, puneti inapoi puiul. Se lasa la foc mediu pana cand sosul mai scade si puiul este bine patruns.
- Opreste focul, presara patrunjel tocat si sunteti gata de servit.
- Pofta buna!
Pui Marengo este o reteta frantuzeasca usor de preparat. Reteta pentru puiul Marengo a fost inventata in anul 1800 de Dunand bucatarul lui Napoleon Bonaparte pentru acesta, dupa victoria obtinuta de francezi impotriva austriecilor, in batalia de la Marengo, nordul Italiei. Infometat dupa lupta, Napoleon s-a pus la masa. Dunand neavand nimic gata facut, a incropit ingredientele de mai sus. Bunatatea de reteta rezultata l-a cucerit pe gurmandul imparat, care a poruncit sa i se prepare acest fel de mancare dupa fiecare batalie.
Mirosul de pui Marengo va va aduna imediat la masa. Puteti servi acest preparat alaturi de cartofi, orez, salata etc. iar pentru cei mari puteti umple si un pahar cu vin 😉
Pui Marengo: Sfaturi de servire
- Optional, dupa ce tot preparatul a fost luat de pe foc, poti adauga 2 linguri de coniac. Ii va oferi un gust putin dulceag si placut.
- Preparatul se poate garnisi, de asemenea, cu un ou prajit pe o felie de paine prajita si putin marar macinat.
- Daca nu dispui de stock de pui sau legume, poti pune apa simpla.
- Pentru un sos mult mai gros, indeparteaza capacul pentru ultimele minute de fierbere.
- Pentru a adauga un gust putin dulceag si aromat, adauga un morcov taiat bucati mari.
- Poti folosi piept de pui fara nicio problema, in cazul in care nu ai in frigider pulpe de pui superioare, cu conditia sa indepartezi pielea de pe acesta inainte de a-l gati.
Un preparat cu adevarat imparatesc cu arome si bauturi alese. Aceasta reteta poate servi drept masa romantica in compania partenerului. Sau poate fi surpriza de duminica seara.
Mai mult, preparatul poate fi interpretat dupa gustul inimii tale. Deci, tu alegi! Nu uita sa il savurezi alaturi de un vin bun, e musai!
Vezi alte retete cu pui aici!
Urmareste-ne pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a ramane la curent cu toate preparatele noastre.
Pofta buna!