Pui intreg la cuptor cu sos de unt si usturoi
Porţii: 6
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 1 pui intreg (aprox. 2 kg)
- 3 linguri sare mare
- 1 lingurita piper proaspat macinat
- 1/2 lingurita pudra de usturoi
- 1 lingura cimbru proaspat sau uscat
- 6 catei usturoi pisati
- 235 ml vin alb sec
- 3 linguri patrunjel tocat
- 1 lingura zeama de lamaie
- 6 linguri unt
Mod de preparare
- Incinge cuptorul la 235 grade Celsius.
- Leaga aripile si pulpele cu sfoara de bucatarie.
- Condimenteaza puiul cu sare, piper si usturoi pudra. Freaca-l bine.
- Pune puiul intr-o oala/tigaie de fonta sau tava.
- Dati puiul la cuptor pentru 10 minute.
- Dupa 10 minute seteaza caldura la 190 de grade Celsius si lasa puiul la cuptor pana cand temperatua din interiorul carnii ajunge la 73-75 grade celsius.
- Scoate puiul pe o farfurie si lasa-l la odihnit pentru 10 minute.
- Intre timp facem sosul. Daca ati folosit o tigaie de fonta, folositi-o pe aceasta, daca nu, transfera sucul scurs din pui intr-o tigaie curata.
- Pune usturoiul si cimbrul in suc si prajeste-l putin.
- Adauga vinul si lasa-l sa fiarba pana cand cantitatea se injumatateste.
- Indeparteaza tigaie de pe foc si adauga untul cu lingura, cate o lingura pana cand il incorporati pe tot.
- Pune zeama de lamaie si patrunjelul tocat si amesteca.
- Unge puiul pe toate partile cu acest sos.
- Pune sosul ramas intr-un castronas si serveste-l la masa pentru extra gust.
- Pofta buna!
Pui intreg la cuptor cu sos de unt si usturoi un preparat foarte usor de gatit cu ingrediente pe care le ai deja in bucatarie.
Si ca sa fac totul mai simplu, o sa va mai dau cateva sfaturi foarte utile:
- Scoateti puiul din frigider cu 45 de minute inainte de a-l gati pentru a-l aduce la temperatura camerei. In acest fel o sa iasa fraged si suculent. Tineti minte ca acesta este un pas destul de important. Altfel, timpul de coacere este mai lung iar carnea va iesi mai uscata (in special pieptul).
- Pentru a verifica cand este gata, trebuie sa introduceti un termometru pentru carne in partea cea mai groasa a pulpei. Daca este facut, atunci termometrul trebuie sa arate 75 de grade C.
- In cazul in care nu aveti termometru de carne, atunci intepati partea dintre piept si pulpa iar daca sucul care iese este transparent inseamna ca este facut.
- Daca vreti sa treceti la nivelul urmator (in liga chefilor profesionisti) atunci trebuie sa il macerati peste noapte. Sunt multe feluri de a-l macera asa ca experimentati si vedeti ce va place mai mult. Puteti sa il faceti in suc de lamaie sau portocale, cu ulei de masline mirodenii si condimente, sau chiar in bere. In acest fel veti face garantat cel mai bun pui la cuptor.
Acestea au fost tips-urile mele pentru a face un delicios pui intreg la cuptor. Sunt convinsa ca aveti si voi cateva, asa ca nu le tineti pentru voi, da?
Iar acum incingeti cuptoarele si haideti sa facem cel mai bun pui la cuptor.
Daca v-a placut reteta de astazi, pui intreg la cuptor cu sos , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.