Pui cu sos Stroganoff

245

Pui cu sos Stroganoff

Preparare15 mins
Timp de gătire30 mins
Timp total45 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Ruseasca
Cuvânt cheie: pui cu ciuperci, pui cu sos, pui stroganoff, reteta cu pui, reteta ruseasca, Vita cu sos stroganoff
Porţii: 4

Ingrediente

Pentru pui

  • 2 piepti de pui (taiat in doua pentru a crea 4 file)
  • pudra de usturoi, pudra de ceapa, paprika, dupa gust
  •  sare si piper dupa gust
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri unt
  • 1 lingura ulei

Pentru sos Stroganoff

  • 3 linguri unt
  • 1 ceapa mare tocata
  • 3 catei usturoi zdrobiti
  • 500 g ciuperci taiate
  • 2 lingurite mustar Dijon
  • 1 lingurita paprika
  • 120 ml vin alb sec
  • 1 lingura faina
  • 500 ml stock de pui
  • 1 lingura sos Worcestershire
  •  sare si piper dupa gust
  • 120 ml smantana lichida de gatit
  • patrunjel tocat

Mod de preparare

  • Condimenteaza bucatile de pui cu sare, piper, pudra de ceapa, pudra de usturoi si paprika. Dati-le prin faina si asezati-le pe o farfurie.
  • Incinge untul si uleiul intr-o tigaie mare. Prajeste puiul cate 4 minute pe fiecare parte apoi scoate-l pe o farfurie.
  • Pune si untul pentru os in aceeasi tigaie. Prajeste ceapa pana cand aceasta se inmoaie.
  • Pune usturoiul si mai prajeste 30 de minute.
  • Pune ciupercile si mai prajeste 4 minute.
  • Pune mustarul si paprika si amesteca bine cu ciupercile.
  • Pune vinul si lasa la fiert, amestecand ocazional, 3 minute.
  • Adauga faina, amesteca bine si mai lasa 1 minut la fiert.
  • Acum poti sa adaugi si stock-ul de pui si sosul Worcestershire . Amesteca si lasa la fiert pana cand sosul incepe sa se ingroase, cca 2-4 min.
  • Redu flacara aragazului la minim, adauga smantana lichida si amesteca. Mai lasa 3-4 minute si condimenteaza cu sare si piper.
  • Pune inapoi bucatile de pui, mai lasa 2 minute apoi opreste focul.
  • Presara patrunjel tocat si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Pui cu sos Stroganoff, este un preparat din bucataria ruseasca, potrivit pentru pranz sau cina. Gata in mai putin de o ora si foarte gustos. Acest sos contine de obicei cu paste. Puteti fierbe separat pastele si le puteti adauga la final peste sos si pui. Daca preferati altceva, puteti servi preparatul cu orez, cartofi, salata etc.

Stiati ca…

Se pare ca reteta a fost facuta in cinstea puternicei si influentei familii nobiliare Stroganoff (Alexandre Grigorievici Stroganoff de Odessa sau contele Pavel Stroganoff, cunoscut diplomat rus). Bucatarul care a creat-o a facut el insusi o opera de arta, care a reusit sa strabata granita timpului.

Se pare ca primele insemnari scrise ale acestei celebre retete dateaza din 1861, cand Elena Molokhovets scrie o carte ruseasca de bucate in care specifica „Beef a la Stroganoff, with mustard”. Reteta originala nu includea nici o leguma (ceapa sau ciuperci). Ulterior, au aparut alte publicatii (1912) care au adaugat ceapa si suc de rosii. Ciupercile si fost adaugate si ele, pentru a imbunatati aceasta reteta.

Sosul Stroganoff a devenit o mancare extrem de popular nu numai in Europa ci si in SUA, China, Japonia, Iran, fiecare regiune adaptand reteta si garnitura cu care este servita carnea. In Suedia si Finlanda exista variante locale ce inlocuiesc fasiile de carne de vita cu un carnat cunoscut ca korv-stroganoff (carnat Stroganoff ) respectiv makkarastroganoff.

Daca v-a placut reteta de astazi, pui cu sos Stroganoff, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close