Pui cu sos Romesco
Ingrediente
Pentru sos
- 2 linguri fulgi de migdale
- 1 ceapa mica tocata
- 2 linguri ulei de masline
- 3 catei ustuoi pisati
- 200 g ardei copt
- 1 lingurita paprika
- 400 g rosii coapte
- 1,5 lingura otet de vin rosu sau de orez
- sare si piper dupa gust
Pentru pui
- 1 lingura ulei de masline
- 4 piepti de pui
- 1 lingurita paprika afumata
- pudra de usturoi
- pudra ceapa
- sare si piper
- patrunjel tocat
Mod de preparare
- Prajeste putin fulgii de migdale intr-o tigaie, scoate-le si lasa-le deoparte.
- In aceeasi tigaie pune ulei la incins si prajeste ceapa pana cand aceasta se caramelizeaza usor.
- Adauga usturoiul si paparika si mai prajeste 30 de secunde.
- Adaugati ardeii si rosiile in tigaie. Fierbeti 10-15 minute, pana cand sosul scade la aproximativ jumatate.
- Indeparteaza de pe foc, adauga migdalele, otetul, sare si piper dupa gust.
- Transfera in blender si mixeaza pana cand obti o pasta.
- Incinge ulei intr-o tigaie la foc mediu spre mare.
- Condimenteaza feliile de piept de pui cu sare, piper, paprika, pudra de ceapa si de usturoi.
- Prajeste-l in tigaie dupa preferinte.
- Aseaza-l in farfurie, pune sos deasupra si presara patrunjel tocat.
- Sunteti gata de servit. Pofta buna!
Pui cu sos Romesco, o reteta spaniola cu origini catalane. Incearca si tu acest sos si preparatele tale din carne vor fi perfecte.
Sosul romesco este un sos spaniol cu origini catalane. Inițial, pescarii de aici îl preparau ca să-l mănânce cu pește. Dar cu timpul, sosul a început să fie acompaniat de pui, curcan, vită, legume coapte, ori pe grătar (vinete, dovlecel, cartofi, conopidă), brânză, măsline, ouă prăjite sau doar de pâine prăjită. Se mai folosește și în diverse preparate calde, cum ar fi pastele, frittata sau chiar pizza. Gustul lui este absolut minunat și de neuitat. Predomină aroma ardeilor copți și a migdalelor, este dulceag, ușor astringent. Iar pentru aventurieri, poate fi și picant dacă i se adaugă un ardei iute copt sau fulgi chili.
Acum, legat de preparare, dacă nu ai ardei gata copți, să știi că pentru a obține 200g, o să ai nevoie de 2-3 ardei kapia (în funcție de cât sunt de mari) sau 2 ardei grași roșii medii. De nu ai nici curte cu grătar, îți sugerez să-i coci fie direct pe aragaz, fie într-o tigaie grill, și nu la cuptor, pentru că nu vor avea gust de fum și nici consistența cărnoasă. În rest, mai poți înlocui migdalele cu alune de pădure, scoate usturoiul, dacă îți face probleme și… cam atât. Oțetul de vin roșu (sau vinul sherry) este important și nu l-aș trăda cu cel de vin alb, pentru că îi schimbă gustul și nu în bine. Mai bine deloc…
Daca v-a placut reteta de astazi, Pui cu sos Romesco, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.