Pui cu ceapa caramelizata si Gruyère
Ingrediente
- 3 linguri ulei de masline
- 2 cepe
- 2 lingurite cimbru
- sare si piper dupa gust
- 2 catei usturoi pisati
- 800 g piept de pui fara os sau piele
- 1/2 lingurita oregano
- 2 linguri faina
- 350 ml stock de vita
- 130 g branza rasa Gruyère
- patrunjel tocat pentru servit
Mod de preparare
- Intr-o tigaie incapatoare, incingeti 2 lingurite de ulei, la foc mediu.
- Adauga ceapa, sare, piper si cimbru. Redu focul mic si lasa la prajit pana cand ceapa se caramelizeaza bine, aprox. 25 minute.
- Pune si usturoiul si mai lasa 1 minut.
- Scoate ceapa caramelizata pe o farfurie, pastreaza-o la cald. Tigaia se sterge putin cu prosop de hartie.
- Intr-un castron mare pune puiul, tocat cubulete, sare, piper si oregano. Adauga apoi si faina si amesteca bine.
- Pune o lingurita de ulei de masline si incinge tigaia. Pune puiul si prajeste bine pe toate partile, cca 8 minute.
- Toarna stocul de vita si ceapa caramelizata in tigaie.
- Se da la fiert apoi se reduce focul aragazului si se mai lasa pana cand puiul este complet facut si stock-ul de vita pierde din cantitate. (cca 10 min)
- Pune branza rasa si acopera tigaia cu un capac. Mai lasa la foc 2 minute pana cand branza s-a topit.
- Opreste focul, presara patrunjel si sunteti gata de servit.
Pui cu ceapa caramelizata si Gruyère, un preparat in doar cativa pasi dar tare gustos! Perfect pentru pranz sau cina.
Caramelizarea este procesul prin care zaharurile reactioneaza intre ele, la foc mare, dar si cu proteinele. Rezultatul? O garnitura mai aromata pentru fripturi.
Ceapa caramelizata are gust si aroma dulce, fiind perfecta nu numai cu carne, ci si cu pizza, sandvisuri, paste, supe, mancaruri cu ou, peste etc.
Incinge o tigaie, apoi pune in ea uleiul / untul. Imediat ce s-a incins si grasimea, presara ceapa si putina sare. Aceasta din urma absoarbe apa si dizolva zaharurile din leguma. Daca pui sarea la inceput, rumenirea va incepe mai tarziu, dar rezultatul final va fi mai aromat.
Gateste la foc mic, pentru ca apa din ceapa sa aiba timp sa iasa si sa se evapore. Astfel, leguma va fi moale si caramelizata uniform. Invarte cu o spatula in tigaie cateva minute, dupa care pune restul ingredientelor. Continua sa gatesti la foc mic.
Poti lua tigaia de pe foc in momentul in care ceapa a ajuns la culoarea pe care ti-o doresti.
Trebuie sa stii
– ceapa in sine este dulce. Daca o caramelizezi, va fi si mai dulce;
– poti carameliza orice fel de ceapa. Diferenta e ca unele au nevoie de mai putin timp pentru a se rumeni. Ceapa rosie e mult mai dulce decat cea galbena, dupa caramelizare;
– foloseste o tigaie din otel inoxidabil sau din fonta. Bucatelele mici, care se prind de fundul tigaii, dau aroma si mai buna cepei. Acest lucru nu-l obtii daca ai tigaie antiaderenta;
– atat timp cat o gatesti la foc mic si invarti in tigaie in mod constant, ceapa nu se va arde;
– daca ti se pare ca ceapa se prinde de fundul tigaii, pune putina apa, supa, vin sau otet balsamic si amesteca cu putere. Apa se va evapora instant;
– ceapa rosie caramelizata este mai potrivita pentru salate si pizza;
– ceapa caramelizata rezista cateva zile in frigider, daca o pui intr-o cutie inchisa ermetic;
– poti pune ceapa caramelizata si in congelator. Trebuie consumata in trei luni;
– asa cum rumenesti ceapa, poti proceda si cu arpagicul, prazul si chiar usturoiul.