Profiterol sau choux a la creme
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru coji
- 250 ml apa
- 150 g faina
- 4 oua
- 100 g unt
- un praf de sare
- un praf de zahar
Pentru frisca de casa
- 500 ml smantana pentru frisca
- 1 esenta de vanilie
- 100 g zahar pudra
Pentru crema de ciocolata
- 500 ml smantana pentru frisca
- 400 g ciocolata
- 25 g unt, la temperatura camerei
- un praf de sare
Mod de preparare
- Ne apucam de coji. Faina pe care o folositi trebuie sa fie foarte fina, de aceea este bine sa o cerneti inainte de a o folosi.
- Intr-o cratita incapatoare puneti la foc mic, apa, untul, sare si zahar.
- Cand apa incepe sa fiarba usor, adaugati toata faina deodata.
- Folosind un tel, amestecati in continuu, pana cand faina este frumos incorporata, aluatul incepe sa se lege si sa se desfaca singur de pe marginea oalei.
- Indepartati oala, opriti focul si lasati aluatul sa se raceasca complet.
- Incingeti cuptorul la 220 de grade Celsius. Pregatiti tava de copt cu hartie.
- Cand aluatul s-a racit, incepeti sa incorporati ouale. Acestea se adauga pe rand, unul cate unul. Mixati incet pana cand, veti obtine un aluat bine degat care va sta singur in picioare.
- Puneti aluatul intr-un pos.
- Formati choux-urile in tava pentru copt, lasand cativa centimetrii intre fiecare.
- Dati tava la cuptor pentru 15 minute. Apoi reduceti temperatura la 170 de grade, cu ventilatie, si mai coaceti inca 10 minute.
- In timp ce acestea se coc, mai pregatiti o tava cu choux-uri pentru coacere. Nu formati toate choux-urile de la inceput deoarece acestea se vor usca si vor crea o crusta.
- Odata coapte, lasati cojile sa se raceasca complet, inainte de umplere.
- Facem frisca de casa. Foarte important ca ingredientele sa fie reci, scoase de la frigider.
- Puneti cele 3 ingrediente in castronul mixerului. La inceput mixati la viteza mica, apoi incepeti sa cresteti viteza pana cand frisca se intareste.
- Facem crema de ciocolata. Intr-o cratita puneti smantana, untul, zaharul si un praf de sare. Lasati la foc mic pana cand smantana devine fierbinte, dar nu fierbe.
- Ciocolata se taie bucatele mici.
- Opriti focul si adaugati ciocolata in oala cu smantana. Amestecati pana cand ciocolata se topeste.
- Crema se lasa la racit, la temperatura camerei, apoi se da 10 minute la frigider inainte de ornarea cojilor. Consistenta ciocolatei trebuie sa fie usor cremoasa.
- Umplem cojile cu frisca. Punem frisca intr-un pos, facem o gaura mica in partea inferioara a cojilor, si umplem. Daca va este mai usor, le pueti taia cu cutitul.
- Scufundati cojile umplute, una cate una, in crema de ciocolata, apoi se aseaza pe un platou.
- Pastrati platoul la frigider, pana la consumare.
Profiterol sau choux a la creme cum i se mai spune, un desert elegant si delicat, specific bucatariei franceze. Umplute cu frisca si scufundate in ciocolata. Daca doriti doar sa le ornati cu ciocolata, injumatatiti cantitatile de ingrediente din reteta de mai sus.
Mica istorie
Numele desertului apare pentru prima data in romanul „Gargantua” al lui François Rabelais. El pomenea in opera sa despre «profiterolle des indulgences». La vremea aceea profiterolul nu era decat o chifla de paine coapta pe vatra. Cativa ani mai tarziu, in 1690, profiterolul era o chifla golita si umpluta cu carne alba si ciuperci si nu parea deloc o prajitura…
Mai tarziu, a fost inventat aluatul pentru gogosele care a revolutionat patiseria franceza si a transformat profiterolul din vechime, in desertul sofisticat si poftit de gurmanzi.
Cel care a contribuit decisiv la revolutionarea si modernizarea acestei prajituri, a fost Antonin Carême. Tot el a inventat eclerul si alte prajituri – croquembouches- facute din aluat de gogosele, umplute cu creme. Atunci a aparut, propriu-zis, adevaratul profiterol, dar nu se stie cine a fost patisierul care a avut ideea sa toarne ciocolata calda peste gogoselele umplute cu crema.
Alte deserturi frantuzesti